Δεν είναι δύσκολες οι σχέσεις!

Δεν είναι δύσκολες οι σχέσεις! μου λέει στη σημερινή συνέντευξη η δημοσιογράφος & συγγραφέας Μάρα Χαρμαντά.

Η Μάρα μια γλυκύτατη δημοσιογράφος μου μιλάει για την δουλειά της,το πρώτο της βιβλίο,αλλά & για τις σχέσεις.

Πάμε να δούμε τι μου είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα & πώς προέκυψε η αγάπη σου για την δημοσιογραφία;

“Από πολύ μικρή λάτρευα να διαβάζω βιβλία και να γράφω.

Έχω έντονες μνήμες από όταν ήμουν μαθήτρια δημοτικού, τότε που έγραφα ιστορίες μικρών κοριτσιών στη γραφομηχανή του μπαμπά μου και μάζευα τα κείμενα με καμάρι, λέγοντας ότι ίσως κάποια μέρα γίνω συγγραφέας.

Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν να γράφω ΟΝ για δελτία ειδήσεων και να τα παρουσιάζω σε κοινό, (συνήθως σε γείτονες και σε φίλες μου).

Αυτή η αγάπη για τη δημοσιογραφία με οδήγησε να σπουδάσω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε.

Αργότερα ειδικεύτηκα ως Σύνδεσμος Επικοινωνίας και πλέον φροντίζω να ενημερώνομαι και να παρακολουθώ πανεπιστημιακά προγράμματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον τομέα μου.Φέτος συμπληρώνω 18 χρόνια ως δημοσιογράφος, έχοντας εργαστεί εντός κι εκτός Ελλάδος σε όλα τα μέσα: Περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, (μπροστά και πίσω από τις κάμερες).

 Στη μέχρι τώρα πορεία μου νιώθω ευλογημένη, καθώς μου έχουν παραχωρήσει συνέντευξη διεθνείς προσωπικότητες σε πέντε διαφορετικές γλώσσες!”

2.Τι εκπομπή έχεις στην τηλεόραση & με τι θέματα καταπιάνεσαι;

“Η εκπομπή που παρουσιάζω λέγεται «Όλο Υγεία», ενημερώνει για όλες τις ιατρικές εξελίξεις και προτείνει λύσεις σε θέματα υγείας που απασχολούν πολλούς τηλεθεατές.

Το κανάλι της εκπομπής στο YouTube για όποιον επιθυμεί να εγγραφεί είναι: https://www.youtube.com/channel/UCOez2p79jzRKED7RbM9OBTA

Η κυρία Βασιλική Φαρμάκη, που είναι η παραγωγός, ασχολείται πολλά χρόνια με εκπομπές υγείας, είναι πολύ δραστήρια κι επιτυχημένη στον χώρο.”


3.Γνωρίζω ότι έχεις & site.Ποια είναι & με τι θέματα καταπιάνεσαι & εκεί;

“Το 2014 δημιούργησα την ιστοσελίδα www.sinapantima.gr, γιατί θέλησα να υπάρχει ένας διαδικτυακός χώρος όπου θα μπορώ να ανεβάζω συνεντεύξεις που μου παραχωρούν σπουδαίες προσωπικότητες, προτάσεις για ταξίδια, βιβλία, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ιδέες για κατασκευές.

Η ιστοσελίδα αυτή, που ξεκίνησε ως ένα ιδιότυπο χόμπι, πολύ σύντομα απέκτησε πολλούς πιστούς αναγνώστες, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου κι έγινε αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας πανεπιστημίου της Αγγλίας λόγω του ενδιαφέροντος περιεχομένου της.

Είμαι αρχισυντάκτρια δύο ακόμα ιστοσελίδων:  www.madeindreams.gr, που είναι ιστοσελίδα κυρίως πολιτισμού με ποικίλο περιεχόμενο και www.politisnews.gr με κέντρο ενδιαφέροντος τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο!”

4. .Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό; 

“Δεν είναι δύσκολες οι σχέσεις, είναι δύσκολοι οι άνθρωποι.

Δεν είναι δύσκολο να αγαπήσεις έναν άνθρωπο, είναι δύσκολο να βρεις έναν άνθρωπο που θα σε κάνει να νιώσεις ότι αξίζει την αγάπη και τον σεβασμό σου.

Ίσως η πηγή του κακού είναι η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Όταν ένα άτομο δεν έχει εργαστεί αρκετά για να κατακτήσει κάτι ή είναι ετερόφωτο, ή είχε την τύχη να του δοθούν απλόχερα ευκαιρίες για διάφορους λόγους ή είχε την ατυχία να μην έχει βιώσει αγάπη και στοργή, αυτόματα δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει την αξία της δουλειάς, της προσφοράς, της φιλίας,  προσπαθεί να επιβιώσει με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να συναναστρέφεται άτομα που δεν εκτιμά.

Το τελευταίο είναι αυτό που συναντώ πιο συχνά και είναι λυπηρό: Άτομα που από τη μια κατηγορούν κάποιον και την ίδια στιγμή προσπαθούν να τον πείσουν πόσο τον αγαπούν, για να τον χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. 

Δεν μπορούμε να ταιριάξουμε με όλους τους συναδέλφους ή με όσους υπάρχουν αναγκαστικά στον περίγυρό μας.

Δεν είναι ορθό να δείξουμε αντιπάθεια, αλλά είναι το ίδιο λάθος να δείξουμε ψεύτικη υπερβολική εκτίμηση.”

5. Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους.Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους ; 

“Να έχουν συνέπεια και πείσμα!

Να μη διστάζουν να ρωτάνε για να μάθουν, να μη φοβούνται μήπως κουραστούν και να φροντίζουν να εξελίσσονται παράλληλα με την εποχή τους.

Να κάνουν φίλη τη γνώση, γιατί μαθαίνοντας θα γίνουν απαραίτητοι στον κλάδο που θα επιλέξουν.”

6.Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτήν την εποχή 

“Λατρεύω τη μουσική κι ακούω σχεδόν όλα τα είδη.

Είναι δύσκολο μέσα στον ωκεανό των μελωδιών και των στίχων να τραβήξεις και να ξεχωρίσεις μια μικρή σταγόνα.

Αν όμως πρέπει, θα επιλέξω έναν στίχο διαχρονικού τραγουδιού, που θεωρώ από τους πιο εύστοχους και είναι ταυτόχρονα και η αγαπημένη μου φράση: 
«Ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί»(Τραγούδι: Το πεπρωμένο/ Μουσική και Στίχοι: Βασίλης Δημητρίου).”

7.Ξέρω ότι έχεις εκδώσει & βιβλίο.Πες μου λίγα λόγια για αυτό

“Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Γυναικεία Γραφή» (https://www.politeianet.gr/books/9786185342272-charmanta-mara-pikramenos-gunaikeia-grafi-304744 ) είναι μια συλλογή αληθινών ιστοριών γυναικών, που έζησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους σε διαφορετικές χώρες.

Κάθε ιστορία κλείνει μέσα της μια αλήθεια κι ένα συγκλονιστικό μήνυμα προς όλους μας.

Γυναίκες που γνώρισα και με κέρδισαν από το πρώτο βλέμμα, ευαίσθητες, ευγενικές,απόμακρες, φιλόδοξες, αδίστακτες, όλες έχουν τον δικό τους τρόπο για να αφηγηθούν το πώς έφτασαν εκεί που βρίσκονται κι όλοι παίρνουμε μαθήματα ζωής ακούγοντάς τες.”

8.Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

“Εδώ και δύο χρόνια έχω αρχίσει μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα στο εξωτερικό για το δεύτερο βιβλίο μου και αισιοδοξώ να βρω να του αφιερώσω τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορώ να μείνω στάσιμη.

Έχω πολλά σχέδια προς υλοποίηση, αλλά δεν πιέζω τον χρόνο και τα δεδομένα.

Εξάλλου, πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να καθυστερήσουν πλάνα κι επιδιώξεις…”

9.Πού μπορεί να σε βρει κάποιος;

“Στις ηλεκτρονικές μου διευθύνσεις:
Maracharmanta@gmail.com  & To.sinapantima@gmail.com

Και στο instagram!”

10.Mια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou  

“Εύχομαι η ιστοσελίδα σου να βρει τον δικό της χώρο στον απέραντο διαδικτυακό κόσμο, έχοντας διάρκεια!

Να παίρνεις πάντα ό,τι αξίζει από κάθε συνέντευξη και να το προσθέτεις στις εμπειρίες που σε εξελίσσουν.”

*Αν θέλετε να διαβάσετε & άλλες συνεντεύξεις μπορείτε να μπείτε εδώ!*