Η Σμαραγδή είναι μια καταπληκτική εκπαιδευτικός,αλλά & συγγραφέας & πρόσφατα είχα την τιμή να της ζητήσω να μου δώσει μια συνέντευξη.

Η Σμαραγδή μου παραχώρησε μια συνέντευξη & μου μίλησε για το βιβλίο της,για τις σχέσεις,αλλά & για τα μελλοντικά της σχέδια.

Πάμε να δούμε τι μου είπε :

Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την συγγραφή βιβλίων;

Καλησπέρα, Τίνα μου κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι η Σμαραγδή, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, τουτέστιν έχω την ευλογία να δραστηριοποιούμαι σε δύο τομείς που υπεραγαπώ.  Η αγάπη μου για τη συγγραφή βιβλίων προϋπήρχε σε μία λανθάνουσα κατάσταση, θα έλεγα, από τα μικρά μου χρόνια, όταν έκανα τις πρώτες μου απόπειρες να χαράξω λέξεις στο χαρτί: κρατούσα ημερολόγιο, σκάρωνα μικρές ιστορίες, στίχους, σκετσάκια… κι αργότερα, ως ενήλικας, έγραφα θεατρικά και διηγήματα, ενώ συμμετείχα και σε συλλογικά βιβλία (ανθολογίες). Τα τελευταία δε έξι χρόνια έχω εκδώσει τέσσερα βιβλία: Πριν ο ήλιος δύσει (θεατρικό, 2014, εκδόσεις Όστρια), Μια στιγμή μια αιωνιότητα μονάχα (2015, εκδόσεις Όστρια), Ήχοι στη σιωπή (2017, εκδόσεις Όστρια), Barsaat ο χορός της βροχής (2019, εκδόσεις 24γράμματα).

Με τι θέμα πραγματεύεται το βιβλίο σου;

Το τελευταίο βιβλίο μου φέρει τον τίτλο «Barsaat ο χορός της βροχής». Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, τι σημαίνει η λέξη Barsaat; Είναι λέξη ινδική και σημαίνει “βροχή”. Ο δε χορός της βροχής είναι χορός τελετουργικός, που έχει σκοπό να εξευμενίσει τους θεούς, ώστε να προκαλέσουν βροχή και να εξασφαλιστεί η προστασία των σπαρτών. Για να επανέλθουμε τώρα στο βιβλίο, είναι μία συλλογή από διηγήματα και ποιήματα με κοινό θεματικό άξονα τη βροχή, στην κυριολεκτική και στη μεταφορική της διάσταση. Σχετίζεται με έναν “στρόβιλο” καταστάσεων και συναισθημάτων, όπως τα σύννεφα που πυκνώνουν στον ουρανό κι ο δυνατός άνεμος που παρασύρει τα πάντα, μαζί με τη βροχή, την εποχή των μουσώνων.

Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό;

Η ζωή, πιστεύω, είναι πολύ απλή, αλλά εμείς οι άνθρωποι την κάνουμε συχνά δύσκολη και περίπλοκη.   Αυτό είναι φανερό στις ανθρώπινες σχέσεις και πιο συγκεκριμένα στην έκφραση των συναισθημάτων για την διατήρηση των σχέσεων είτε αυτές είναι φιλικές είτε ερωτικές. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι δύσκολο σε κάποιον να εκφράσει αυτά που νιώθει, να κάνει πράξη αυτά που λέει και γενικότερα να είναι ξεκάθαρός απέναντι στον άλλον; Είναι πολύ ψυχοφθόρο και  δύσκολο να μαντεύει ο άλλος  συνεχώς τι νιώθεις, να προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που είπες και να καταλάβει τι πραγματικά εννοούσες, αλλά δεν βρήκες το θάρρος να το πεις. Αυτό είναι το δύσκολο πλέον στις ανθρώπινες σχέσεις, τα ξεκάθαρα λόγια. Σήμερα ο άνθρωπος το μόνο που καταφέρνει με μια τέτοια συμπεριφορά είναι να δίνει ελπίδες στον άλλον και υποσχέσεις τις οποίες όμως δεν είναι σίγουρος ούτε ο ίδιος ότι μπορεί να  κρατήσει και να πραγματοποιήσει.  Κι έρχεται η στιγμή που καλείται να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει. Εάν πρέπει να συνεχίσει να υπομένει μια τέτοια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά ή εάν πρέπει να συζητήσει με τον άλλον και εν συνεχεία να πράξει αναλόγως. Ακούγεται δύσκολο έτσι; Κι όμως είναι πολύ πιο απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να εκφράσει αυτά που νιώθει και να είναι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται. Τόσο απλές είναι τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις. Συζητάς με τον άλλον τι σε ενοχλεί, ξεκαθαρίζεις από την αρχή τι θέλεις και αν τα βρείτε μόνο τότε συνεχίζεται. Μόνο έτσι. Ξεκάθαρα λόγια, ξεκάθαρες πράξεις, ξεκάθαρες σχέσεις…

Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους ;

Η κρίση έχει επηρεάσει αρκετούς τομείς της ζωής μας, μαζί και το χώρο του βιβλίου, οικονομικά και πνευματικά. Ωστόσο, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να ονειρευόμαστε, άλλωστε πώς θα ήταν η ζωή μας δίχως όνειρα; Χρειάζεται, όμως, να βάζουμε στόχους και να δραστηριοποιούμαστε, διαφορετικά τα όνειρα θα παραμείνουν όνειρα. Ως άνθρωπος και ως εκπαιδευτικός, λοιπόν, θα συμβούλευα τα νέα παιδιά πρώτα απ’ όλα να είναι και να παραμένουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ…να μην κάνουν «εκπτώσεις» σε ό,τι αφορά τις αξίες τους…και φυσικά να πιστεύουν στον εαυτό τους και να εργάζονται με υπομονή κι επιμονή.

Γράψε μας το αγαπημένο σου κομμάτι από το βιβλίο που θες να το μοιραστείς μαζί μας

Δεν μπορείς ποτέ να ξεπεράσεις τον ένα και μοναδικό έρωτα… τον άπιστο έρωτα… τον έρωτα ψεύτη… κι ενώ ξέρεις τη γυμνή αλήθεια, είσαι και παραμένεις κοντά του για πάντα, μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος… γιατί είναι όλο σου το είναι!

Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτήν την εποχή

Αγαπημένο μου τραγούδι το “Staying Alive” των BeeGees και φράση “Tomorrow is another day/αύριο είναι μια καινούργια μέρα” (η περίφημη φράση της Σκάρλετ ο Χάρα από το βιβλίο «Όσα παίρνει ο άνεμος»)

Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Πολλές όμορφες εκπλήξεις!!

Πού μπορεί να σε βρει κανείς;

Στο πανέμορφο νησί της Άνδρου, όπου υπηρετώ ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός (φιλόλογος) τα τελευταία χρόνια. Λόγω της κατάστασης, μένω στο σπίτι, διδάσκω μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, γράφω και αγναντεύω τη θάλασσα του Νειμποριού από το μπαλκόνι μου. Επίσης,  περιπλανιέμαι στο προφίλ μου στο FB ( Smaragdi Mitropoulou) και στο instagram (smaragdius)

Mια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou.

Τα καλύτερα, τα καλύτερα και τα καλύτερα!!!!