Η Μαρία Λυσάνδρου με καταγωγή από την όμορφη Κύπρο είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού “Plan Be” και του ιστότοπου www.healthupdate.gr.

Το κορίτσι αυτό γράφει καταπληκτικά τόσο στο περιοδικό “Plan Be” με τις πανέμορφες και ενδιάφερουσες συνεντεύξεις που παίρνει από καταξιωμένους ανθρώπους,όσο και με τα θέματα υγείας που καταπιάνεται στον ιστότοπο www.healthupdate.gr

Πρόσφατα της ζήτησα να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη ώστε να μου μιλήσει για την δουλειά της,την οικονομική κρίση,αλλά και τις σχέσεις.

Πάμε να δούμε τι μου είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την αρθρογραφία.

“Γεννήθηκα στην Κύπρο, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να ζήσω στην Αθήνα. Και πράγματι: ήρθα στην Αθήνα στα 18 μου για να σπουδάσω Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πάντα, όμως, με γοήτευε η δημοσιογραφία. Έφυγα, λοιπόν, για ένα χρόνο στο Λονδίνο, όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου στον τομέα “Mass Communications”, και μετά επέστρεψα στην Αθήνα για δουλειά. 

Ήμουν πολύ τυχερή, γιατί κατάφερα να ασχοληθώ με κάτι που συνδύαζε και τα δύο μου πτυχία. Για πολλά χρόνια είχα την αρχισυνταξία του περιοδικού “Hellenic NEXUS”, το οποίο ήταν η ελληνική έκδοση ενός διεθνούς περιοδικού και κάλυπτε θέματα γεωπολιτικής, διεθνούς και εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού παρασκηνίου (ξεκίνησα με τα δύσκολα…). Τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια, είμαι αρχισυντάκτρια του περιοδικού “Plan Be”, το οποίο κυκλοφορεί κάθε μήνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αλλά και του site Υγείας www.healthupdate.gr.”

2.Στο περιοδικό “Plan Be” με τι θέματα καταπιάνεσαι και τι θέματα μπορεί να βρει κανείς μέσα;

“Το “Plan Be” είναι ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, το οποίο συνδυάζει θέματα για τηλεόραση, θέατρο, μουσική, ταξίδια, μαζί με θέματα για υγεία, ομορφιά και ευεξία. 

Αυτά με τα οποία καταπιάνομαι εγώ συνήθως, είναι κάποιες από τις συνεντεύξεις που φιλοξενούμε κάθε μήνα στο περιοδικό – κάτι που, ομολογώ, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον… Επιπλέον, γράφω και αρκετά κείμενα σχετικά με την Υγεία.”

3.Η οικονομική κρίση, στις μέρες μας, είναι κάτι που μας αφορά όλους. Τι συμβουλή δίνεις στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους;

“Πολλά θα μπορούσα να πω, αλλά το κυριότερο είναι: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά»! Και να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, γιατί μόνο τότε βρίσκεις και τη δύναμη να ξεπερνάς τις δυσκολίες. 

Κι αν, λόγω οικονομικής κατάστασης, χρειαστεί να περάσεις στην πορεία κι από άλλες δουλειές… ε, είναι κι αυτό στο πρόγραμμα, ας μην το υποτιμούμε. Όλα μας μαθαίνουν κι από κάτι, φτάνει να έχουμε τις “κεραίες” μας τεντωμένες…”

4.Οι σχέσεις στην σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό;

“Μεγάλη συζήτηση αυτή, έχω κι εγώ πολλές απορίες… 

Αν και δεν είμαι ειδική, θα έλεγα ότι σίγουρα μία αιτία είναι οι τόσο γρήγοροι ρυθμοί ζωής, αυτό το καθημερινό “τρέξιμο”, το οποίο δεν μας επιτρέπει να ασχοληθούμε πρωτίστως με τον εαυτό μας, αλλά και με τον άλλον.

Επιπλέον, το γεγονός ότι πλέον πολλές σχέσεις αναπτύσσονται μέσω social media, έχει στερήσει από πολλούς αυτή την ανθρώπινη επαφή. Μέσα από αυτό, καταλήξαμε να είμαστε πιο “φοβισμένοι”, προτιμούμε πια να σχετιζόμαστε με τους άλλους μέσα από την ασφάλεια της οθόνης. Νομίζω ότι η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση δεν είναι “φτιαγμένη” για να ζει έτσι τις σχέσεις…

Δεν υποτιμώ καθόλου τη σημασία των social media. Ίσα-ίσα, που μας ανοίγουν νέους δρόμους και ορίζοντες, σε πολλά επίπεδα! Το να καταλήγει, όμως, όλη η ζωή μας να περνάει μέσα από αυτά, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο υγιές.”

5.Αν είχες παιδιά, τι συμβουλή θα τους έδινες όταν χώριζαν, ώστε να μην πονέσουν πολύ;

“Εξαρτάται πάντα από το είδος και την ποιότητα της σχέσης που τελειώνει, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο έρχεται ο χωρισμός. Δεν είναι όλες μας οι σχέσεις το ίδιο “σημαντικές” και ουσιαστικές. 

Αν ήταν να πω κάτι στα παιδιά μου, όμως, αυτό θα ήταν: «Μην ακυρώνετε ποτέ κάτι που υπήρξε κάποτε δική σας επιλογή, θα είναι σαν να ακυρώνετε τον εαυτό σας. Κλάψτε, βγάλτε το από μέσα σας και φροντίστε να μάθετε από τα λάθη σας. Έτσι θα γίνετε πιο σοφοί για τη συνέχεια. Όλα περνούν τελικά. Κι αν ο άνθρωπος αυτός ήταν για εσάς “ο Ένας”, έχετε εμπιστοσύνη στη ζωή. Ίσως να μην είναι αυτό το τέλος…».

6.Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτή την περίοδο;

“Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που να αγαπώ αυτή την περίοδο. Μπορώ να ακούσω τα πάντα, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής.

Αγαπημένη φράση; «Πίστεψε, επιτέλους, στον εαυτό σου!»”

7.Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

“Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα στο “Plan Be”, πολλές και ωραίες συνεντεύξεις που μας εμπνέουν και μας δίνουν τροφή για σκέψη. Για το πιο μακρινό μέλλον, θα φανεί!”

8.Πού μπορεί να σε βρει κανείς;

“Πέρα από το “Plan Be” (στο τεύχος που κυκλοφορεί κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αλλά και στο www.planbemag.gr), μπορεί κανείς να με βρει και στο fb (Maria Lysandrou) και στο Ιnstagram (@m_lysandrou). Το “αναγκαίο κακό” των social media, που λέγαμε…”

9.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

“Κι άλλα πολλά όμορφα θέματα, κι άλλες πολλές επιτυχίες αυτή τη νέα χρονιά που έρχεται! Συνέχισε δυναμικά, Τίνα!”

* Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό άλμπουμ της Μαρίας Λυσάνδρου*