Η Σοφία Δερέ είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις Εκδόσεις Δερέ.

Πρόσφατα μου παραχώρησε μια συνέντευξη & μου μίλησε για τις σχέσεις,την οικονομική κρίση,τι Εκδόσεις Δερέ,αλλά & για τα μελλοντικά σχέδια του Εκδοτικού Οίκου.

Πάμε να δούμε τι μου είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως πήρες την απόφαση για να κάνεις τον δικό σου εκδοτικό οίκο ;


“Είμαι ένας άνθρωπος των αντιθέσεων. Με οδηγεί το πάθος μου, όμως συχνά υποκύπτω και στα πάθη μου. Είμαι αρρωστημένα υπερήφανη, αλλά ταυτόχρονα και αγιάτρευτα δοτική. Επίσης είμαι αδιαπραγμάτευτα απαιτητική με την ηθική, αλλά και με την αισθητική των πραγμάτων, όπως και των ιδεών, ακόμα και των συναισθημάτων. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας μου είναι που με οδήγησε στα σαράντα μου να εγκαταλείψω την δεκαετή καριέρα μου ως υψηλόβαθμο στέλεχος μιας βιομηχανικής πολυεθνικής, για να ιδρύσω τον «Λουδοβίκο XIV», τον δικό μου οίκο μόδας. Όταν το 2015 ο σύζυγος μου αποφάσισε να ακολουθήσει μια συγγραφική καριέρα, έχοντας η ίδια ολοκληρώσει τον κύκλο μου με επιτυχία στον χώρο της μόδας και των κοινωνικών δεξιώσεων, ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια, την έκδοση και την προώθηση των έργων του. Γνωρίζοντας πλέον καλά τα μυστικά του ιδιόμορφου κόσμου των εκδόσεων, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς για να κινηθούν σ’ αυτόν τον χώρο με αξιοπρέπεια, πήρα το 2019 την απόφαση να ανοίξω τον εκδοτικό οίκο ΔΕΡΕ. Έναν οίκο που δε βλέπει το βιβλίο σαν εμπόρευμα, αλλά σαν έργο τέχνης, δείχνοντας τον σεβασμό που αρμόζει, τόσο στον δημιουργό όσο και στο αναγνωστικό κοινό.”


2. Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό; 


“Οι σχέσεις ήταν δύσκολες πριν από εκατό χρόνια. Ήταν δύσκολες πριν από πενήντα χρόνια. Σήμερα είναι πολύ εύκολες. Δεν αποφασίζει πια η κοινωνία για τις σχέσεις των ανθρώπων, ούτε οι γονείς για τις σχέσεις των παιδιών τους. Ζούμε στην εποχή της απόλυτης ελευθερίας. Μπορούμε να είμαστε με όποιον θέλουμε, όποτε θέλουμε και με όποιον τρόπο θέλουμε. Δεν υπάρχουν πια τα φράγματα της ηλικίας, του φύλου ή της κοινωνικής τάξης. Το ενδιαφέρον και το συναίσθημα, ακόμα και το συμφέρον είναι αυτά που ορίζουν πλέον με ποιόν θα είμαστε, φιλικά, ερωτικά και οικογενειακά. Σεξ, γάμος, παιδιά, χωρισμός, όλα γίνονται ή αποφεύγονται πλέον τόσο εύκολα, αρκεί κανείς να το θελήσει. Με το αυτοκίνητο, με το αεροπλάνο, με το ίντερνετ, ο χρόνος και η απόσταση έχουν εξαλειφθεί. Η επικοινωνία ταξιδεύει με την ταχύτητα της σκέψης. Κι όμως οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, δυσκολεύονται ν’ αποφασίσουν. Γιατί; Γιατί πολύ απλά με τη μεγάλη ελευθερία έρχεται και η μεγάλη ευθύνη. Δε φταίει πια ο μπαμπάς, ο παπάς, το χρήμα ή απόσταση που δεν είμαστε μαζί. Δε φταίει ο άλλος, όποιος κι αν είναι αυτός. Η απόφαση είναι όλη δική μας, δική μας και η ευθύνη. Και για τον άνθρωπο οι κλειστές πόρτες είναι καμιά φορά πιο ασφαλείς, λιγότερο τρομακτικές από τα ανοιχτά παράθυρα.”


3.  Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους; 


“Θεωρώ πως η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νεαρά παιδιά για να πορευτούν με ικανοποίηση και δημιουργικότητα στη ζωή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση δυσκολεύει τις δυνατότητες βιοπορισμού, δεν επηρεάζει ούτε περιορίζει τα όνειρα των ανθρώπων. Θα τολμούσα να πω πως το αντίθετο ισχύει: η κρίση είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ονείρων των νέων του χθες και του σήμερα. Η εξέλιξη, η πρόοδος, η ευημερία απαιτούν τον οραματισμό, την καινοτομία, την τόλμη και φυσικά τη σκληρή δουλειά. Ωστόσο η ευθύνη για την ατονία της νέας γενιάς είναι εξολοκλήρου δική μας. Εμείς τους «καλομάθαμε». Εμείς τους τα προσφέραμε όλα όταν τα είχαμε, και συνεχίσουμε να τους συντηρούμε ακόμα και σήμερα που δεν έχουμε. Εμείς τους μάθαμε να κοιτάζουν πίσω με τη νύστα στα μάτια και τα χέρια στις τσέπες, αντί να κοιτάζουν μπροστά με το βλέμμα πέρα από τον ορίζοντα και τα μανίκια σηκωμένα. Η συμβουλή μου στα νέα, αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά είναι να σταματήσουν να παραπονιούνται συνέχεια για την κακή δική τους μοίρα και για την καλή υγεία της κατσίκας του διπλανού. Ας τολμήσουν την ανατροπή. Ο τόπος μας, η Ελλάδα μας και ο κάθε Έλληνας συμπολίτης μας, έχουν ανάγκη από συνεχή αναγέννηση. Ο ρυθμός αυτού του κόσμου επιταχύνει συνεχώς, απαιτεί άλματα για να μη μείνεις πίσω. Πρέπει να έχουμε μεγάλα όνειρα και να μην ξεχνάμε πως το πιο σημαντικό για τον καθένα μας, είναι να τα κυνηγάμε.”


4.  Μίλησε μας τους συγγραφείς του εκδοτικού οίκου ΔΕΡΕ


“Οι συγγραφείς του εκδοτικού οίκου ΔΕΡΕ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Νιώθουν μια μορφή μητρικής αγάπης για το δημιούργημα τους. Ακόμα και οι άντρες συγγραφείς, ειδικά οι άντρες, ζουν τη συγγραφή του έργου τους σα μια κυοφορία, και την έκδοση του σαν την γέννα ενός παιδιού. Δεν του δίνουν μόνο το όνομα τους, το ποτίζουν και με το DNA τους, του χαρίζουν την προσωπικότητα τους. Γι’ αυτούς δεν είναι απλά η ανάγκη της υστεροφημίας, είναι κυριολεκτικά η προσφορά τους στις μελλοντικές γενιές. Και το παιδί αυτό θέλουν να το δουν να μεγαλώνει με υπερηφάνεια. Είναι γονείς αφοσιωμένοι και απαιτητικοί. Κι εμείς στον οίκο ΔΕΡΕ δε θα τους θέλαμε διαφορετικούς. Τους θέλουμε αυθεντικούς, με τη δική τους γνώμη και τη δική τους άποψη, με τα δικά τους όνειρα και τα δικά τους άγχη. Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να φέρουν το συγγραφικό τους παιδί στη ζωή και τους στηρίξουμε σε κάθε νέο βήμα του στον κόσμο. Γι’ αυτό επιλέγουμε μόνο έργα πρωτότυπα, που δε μοιάζουν με κανένα άλλο και δεν χωράνε εύκολα σε οποιοδήποτε είδος κατηγοριοποίησης. Τα βιβλία μας είναι όντως όπως τα παιδιά, όπως οι άνθρωποι, το καθ’ ένα μοναδικό και σπάνιο.”


5.  Τι να περιμένουμε από τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ στο μέλλον; 


“Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, από τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ θέλουμε να περιμένετε το απροσδόκητο. Θέλουμε να σας ξαφνιάζουμε με κάθε νέα μας ιστορία, με κάθε νέο μας εξώφυλλο, με κάθε νέα μας εκδοτική πρόταση. Δεν κατατασσόμαστε σε καμία κατηγορία, σε κανένα είδος. Δεν ακολουθούμε καμία μόδα, κανένα στερεότυπο. Αλίμονο αν μας συνηθίσετε, αλίμονο αν σας κουράσουμε, αλίμονο αν μας βαρεθείτε. Δεν θα επιλέξουμε ποτέ την ποσότητα των εκδόσεων σε βάρος της ποιότητας των κειμένων. Δεχόμαστε πολλά κείμενα, τα διαβάζουμε όλα, επιλέγουμε ελάχιστα. Είμαστε εκλεκτικοί και δεν το κρύβουμε. Θα εκδίδουμε μονάχα τα έργα που εμείς, με τα δικά μας αυστηρά κριτήρια, θεωρούμε όχι απλώς τίμια αλλά άρτια. Οφείλουμε τον μέγιστο σεβασμό στον αναγνώστη που επιλέγει το βιβλίο μας και δεν αναζητούμε αποκλειστικά τη στιγμιαία ικανοποίηση του. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Να βλέπει «Εκδόσεις ΔΕΡΕ» στο κάτω μέρος του εξωφύλλου και να σκέφτεται αυτόματα «θα είναι ένα καλό βιβλίο!» Γι’ αυτό τα έργα που εκδίδουμε έχουν και θα έχουν ένα και μόνο κοινό στοιχείο: την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σε όλες τους τις πτυχές. Δε θα κάνουμε ποτέ κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα του χαρτιού, του εξωφύλλου, του δεσίματος μα ούτε και της επιμέλειας ή της σελιδοποίησης. Για μας το βιβλίο είναι ένα έργο τέχνης και πολιτισμού, και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε, με απαρέγκλιτη πορεία, την πορεία προς την αριστεία.”


6.  Πού μπορεί να σε βρει κανείς; 


“www.ekdoseisdere.com είναι το site των Εκδόσεων ΔΕΡΕ και το e-mail μας είναι info@ekdoseisdere.com ή ekdoseisdere@gmail.com
facebook: Εκδόσεις ΔΕΡΕ – DERE Publications”

7.  Mια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou 


“Εύχομαι να σταματήσουν να μας στοιχειώνουν τα φαντάσματα του χθες και να γεμίσουμε όλοι με παρουσίες του σήμερα.”