Η Μαρία είναι καταπληκτική συγγραφέας & πρόσφατα μου παραχώρησε μια συνέντευξη ώστε να μας συστήσει τα βιβλία της.

Επίσης,μιλήσαμε για σχέσεις,για την οικονομική κρίση,αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Πάμε να δούμε τι μου είπε

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την συγγραφή βιβλίων;

“Αγαπώ τη συγγραφή απ’ όταν έμαθα ότι οι λέξεις μπαίνουν σε σειρά και έτσι φτιάχνεται πρόταση. Τότε βέβαια, τα μικρά χαρτάκια με τις σκέψεις μου, χώνονταν στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι. Για κάποιο λόγο, νόμιζα ότι η συγγραφή είναι απόλυτα προσωπική και μυστικιστική διαδικασία. Μέσα από τον κλάδο της ψυχολογίας, εκπαιδεύτηκα στο ότι, η συγγραφή είναι αυτοπαρατήρηση, αυτοβελτίωση και λειτουργεί θεραπευτικά. Ήταν στιγμή αλληλούια για μένα. Δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω, αλλά μπορούσα να το κάνω, από τότε και έπειτα, χωρίς να αισθάνομαι άσχημα. Μπορούσα πια, να το θεωρώ αυτοβελτίωση.”

2.Με τι θέμα πραγματεύεται το βιβλίο σου;

“Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Ήχος από μπλουζ» είναι νουβέλα, μια ερωτική, ρομαντική ιστορία, μέσα από την οποία δοκιμάζεται η σχέση τριών φίλων.

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Επι-σκέψεις με σφηνάκια», αποτελείται από 86 άρθρα -μικρά κειμενάκια- που εμπίπτουν σε διαφορετικές θεματικές. Πραγματεύεται θέματα σχέσεων (φιλικών και ερωτικών), θέματα φιλίας, αγάπης, χωρισμού, οικογενειακά θέματα και ό,τι άλλο πρόκυπτε. 😛 Το ύφος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι χιουμοριστικό, καυστικό και η γραφή του μοιάζει σχεδόν σε προφορικό λόγο.

Το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Όταν μυρίζει νυχτολούλουδο», είναι κοινωνικό μυθιστόρημα και πραγματεύεται διάφορα κοινωνικά θέματα όπως ο αυτισμός, η βία στην οικογένεια και η σημασία της μονογονεϊκής οικογένειας.”

3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό;

“Χμ… δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολες. Μάλλον, θα έλεγα, έγιναν περισσότερο πλαστικές. Ο κόσμος σταμάτησε να κάνει πράγματα με την ψυχή του. Να αγαπά με την ψυχή του, να γελά με την ψυχή του, να προσφέρει, να επικοινωνεί, να αλληλοεπιδρά, να δημιουργεί με την ψυχή του. Με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι τα κάνουν όλα επιφανειακά, απλώς για να επιβιώνουν ή για να υπάρχουν.”

4.Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους;

“Από πότε τα όνειρα χωράνε σε κουτάκια και περιορισμούς; Καμιά οικονομική ή άλλη κατάσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για τα όνειρα. Τρικλοποδιές μόνο εμείς βάζουμε στον εαυτό μας. Και όπου βρίσκουμε δικαιολογίες για να «μην κάνουμε», δεν υπάρχουν επιτεύγματα, δεν έρχονται αποτελέσματα. Είναι απλό, αφού ως κίνητρό μας θέτουμε το εμπόδιο αντί την υλοποίηση του.

Ξέρεις, πόσους νέους ανθρώπους γνωρίζω που η απόλυση από μια δουλειά, αποτέλεσε λόγο να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; Ή πόσα άτομα παρακινήθηκαν από την αδυναμία τους και διαπρέψαν; Ή τι δημιούργησαν τελικά, όσοι αξιοποίησαν το ταλέντο τους αντί τον περιορισμό τους; Πολλοί ▪ κι ευτυχώς βρίσκονται αναμεσά μας, ώστε να παραδειγματιζόμαστε.

Όχι μόνο τα νέα παιδιά, αλλά όλους, συμβουλεύω να πράττουν με τρόπο που ο μελλοντικός τους εαυτός θα είναι περήφανος.”

5.Γράψε μας το αγαπημένο σου κομμάτι από το βιβλίο που θες να το μοιραστείς μαζί μας

“Αγαπώ πολύ τον μονόλογο της Γιασμίνας από το βιβλίο «Όταν μυρίζει νυχτολούλουδο». Είναι το παιδί του οποίου η ιδιαιτερότητα, δεν το εμπόδισε να διαπρέψει. Ο αυτισμός με τον οποίο διαγνώστηκε, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να μην κάνει κάτι που αγαπούσε. Μπόρεσε να γίνει τόσα πολλά, όσα μπορούσε να γίνει.

Απόσπασμα:

«..Ως γονείς και ως δάσκαλοι, ακούστε τα παιδιά σας! Κι άμα τα ακούσετε, είτε με τη μιλιά είτε με τη σιωπή, αφήστε τα να εξελιχθούν και δώστε τους τα εφόδια να το κάνουν. Για κάποιον μπορεί να είναι δύσκολο να στέκεται μπροστά από μια αίθουσα με τόσο κόσμο και να εκτίθεται. Να δούμε τι σκέφτεται ο καθένας σας τώρα, ε; Να, μια τρελή που τα κατάφερε! Για μένα, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητά μου και δεν ντρέπομαι καθόλου να σας τη μεταφέρω. Είμαι περήφανη γι’ αυτό που είμαι σήμερα, γιατί ο αυτισμός μού έδωσε ευκαιρίες που δεν θα είχα ανακαλύψει αν δεν είχα καταιγισμό συναισθημάτων, για να τα νιώθω όλα στο “πολύ” τους. Ούτε θα στεκόμουν απέναντί σας να προσπαθώ να σας κάνω να καταλάβετε έναν άλλον κόσμο, το δικό μου. Καλωσορίσατε στον κόσμο των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές».

6.Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτήν την εποχή

“Τα τραγούδια είναι όπως τα βιβλία. Αν καταφέρει να ταυτιστείς μαζί του γίνεται αγαπημένο.. ως την επόμενη φορά που θα ταυτιστείς με κάποιο επόμενο. Έχω αγαπημένο τραγούδι κάθε φορά που θα ταυτιστώ. Να επισυνάψω τη λίστα; (γέλια)

Αγαπημένη φράση που προσπαθώ να εφαρμόζω και ως στάση είναι, «η ζωή που ζω εξαρτάται από το τι σκέφτομαι και τι κάνω εγώ». Αυτό με κάνει να σταματώ να πιστεύω στη μοίρα, τον απομηχανή θεό και να κινητοποιηθώ για την επιτυχία.”

7.Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

“Κι άλλα μικρά θαύματα.. (γέλια)

Στη συγγραφή, ακολουθεί ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, το οποίο ήδη έχει σταλεί σε εκδοτικό οίκο προς αξιολόγηση. Τώρα δουλεύω πάνω στο επόμενο μυθιστόρημα και ύστερα, θα δείτε.. ☺

Ως ψυχοθεραπεύτρια, θα συνεχίσω να δουλεύω πάνω σε εκείνες τις μικρές στιγμές που οι άνθρωποι εκπλήσσονται για τις μεγάλες ικανότητές τους. 

Είμαι πολύ υπερ της προσωπικής ανάπτυξης κι εξέλιξης. Γι’ αυτό, φυσικά, δε σταματώ την ετοιμασία και υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων, εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων. Έπονται αρκετά.”

8.Πού μπορεί να σε βρει κανείς;

“Παντού! Σε αεροπλάνα, σε βαπόρια, σε καφετέριες, σε κουτούκια, σε θάλασσες κι ακτές… (γέλια)

Καλά, θα σου πω. Μέσω:

  • του προσωπικού μου προφίλ μου στο facebook, Μαρία Παναγιώτου (ελληνικά), 
  • του προσωπικού μου προφίλ στο instagram, mpanayiotouu 
  • του προσωπικού μου blog, https://stontivani.blogspot.com/
  • και μέσω του email, mpanayiotou.writing@gmail.com

9.Mια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

“Να συνεχίσει να μας προσφέρει εκρήξεις θετικότητας, να κρατήσει την ωραία τρέλα που κουβαλά και μέρα παρά μέρα, οι σελίδες του, να διαβάζονται απ’ όλο και περισσότερο κόσμο.”