Την Άντρη Δανιήλ την γνωρίζω από τον Φιλελεύθερο και από το Active Radio Cy 107,4&102,5 λόγω της καταγωγής μου από την Κύπρο. Την θεωρώ εξαιρετική δημοσιογράφο μιας και καταπιάνεται με πολλά θέματα -όπως μας αναφέρει και η ίδια στη συνέντευξη παρακάτω- και δέχτηκε να μου μιλήσει για την δημοσιογραφία,το ραδιόφωνο,την οικονομική κρίση,αλλά και τις σχέσεις.

Την ευχαριστώ πολύ και πάμε να δούμε τι μου είπε :

1.Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για την δημοσιογραφία ;

“Πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα και λάτρης της εναλλαγής παραστάσεων, αλλά κυρίως της αλήθειας την οποία και αναζητούσα σε κάθε περίπτωση. Ποτέ δεν ικανοποιούμουν με τυπικές απαντήσεις και μέχρι σήμερα επιχειρώ να αναζητώ και να εντοπίζω τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Χρειάζεται ένστικτο και σωστή κρίση των γεγονότων, κάτι που αποκτάς με την τριβή στο επάγγελμα και το πέρασμα του χρόνου. Ταλαντεύτηκα μεταξύ νομικής και δημοσιογραφίας και τελικά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάθε μέρα γεμάτη προκλήσεις, κάθε μέρα διαφορετική, μα κυρίως είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί αγάπη, αφοσίωση και συνέπεια. Έχω κάνει όλα τα είδη ρεπορτάζ, αστυνομικό, δικαστικό, έρευνα, κοινοβουλευτικό, πολιτικό. Έχω εργαστεί σε όλα τα μέσα εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο και ηλεκτρονικές σελίδες, μέχρι και σε περιοδικά ! Μεγάλη αγάπη παραμένει το ραδιόφωνο που είναι άμεσο και μεταφέρει την είδηση γρήγορα και σου χαρίζει μια επικοινωνία αλλιώτικη με τον ακροατή.”

2.Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Τι συμβουλή δίνετε στα νέα παιδιά που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους :

“Να κάνουν επιλογές που θα τους γεμίζουν, μα και θα τους προσφέρουν μια σιγουριά για να ικανοποιούν τις ανάγκες και να κυνηγούν τα όνειρα τους. Να αφουγκράζονται τα μηνύματα και τις ανάγκες των καιρών και να διαμορφώνουν τα θέλω και τις επιλογές τους. Αν κάτι μας δίδαξε η οικονομική κρίση, είναι πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πολλά δεδομένα άλλαξαν άρδην, αφήνοντας μας μια ανασφάλεια για το πόσο γρήγορα ανατρέπονται οι ισορροπίες. Κάποια πράγματα έπρεπε να αναγεννηθούν από την κατάρρευση, άλλα δε, να επουλώσουν τις πληγές που άφησαν οι αρνητικοί κραδασμοί της οικονομίας και οι αλυσιδωτές συνέπειες . Το βέβαιο είναι πως τα εύκολα τελείωσαν και για κάθε τι, θα πρέπει να παλεύουμε καθημερινά, προβλέποντας τρικλοποδιές και παγίδες που μπορεί να βρεθούν στο διάβα μας.”

3.Είστε στον Φιλελεύθερο και στο Ραδιόφωνο. Με τι θέματα καταπιάνεστε ;

“Αυτή την περίοδο της καριέρας μου έχω την απόλυτη ελευθερία να καταπιάνομαι με όλα τα θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο. Σε μια δίωρη εκπομπή την οποία επιμελούμαι και έχω την αποκλειστική ευθύνη στον Active Radio Cy, κατανέμω το χρόνο σε όσα περισσότερα ζητήματα επηρεάζουν και τον τελευταίο πολίτη του τόπου μας. Είναι μια πολυθεματική εκπομπή που δίνει βάση στην τρέχουσα επικαιρότητα μα και παρουσιάζει εξειδικευμένα θέματα για τον κάθε ένα που επιλέγει να είναι ακροατής μας. Έμφαση δίδω και σε κοινωνικά ζητήματα που διαρκώς αναφύονται και επηρεάζουν μεγάλες μερίδες ανθρώπων και απαιτώ απαντήσεις από αρμόδιους αξιωματούχους. Στην εφημερίδα έχω επίσης την ελευθερία να καυτηριάζω γεγονότα, συμπεριφορές και προκλητικές δηλώσεις δημοσίων προσώπων και όχι μόνο, μέσα από εβδομαδιαία αρθρογραφία και σχολιασμό επί καθημερινής βάσης. Είναι κάτι το οποίο εξελίσσω, αφού στους καιρούς μας και από τη φύση του επαγγέλματος μας χρειάζεται να προβληματίζουμε τόσο τους ιθύνοντες, όσο και τους επηρεαζόμενους και να διορθώνουμε τα κακώς έχοντα.”

4. Στη Κύπρο απουσιάζει καθόλου το κομμάτι του blog και των προσωπικών site σε σχέση με την Αθήνα ;

“Είναι ένα κομμάτι που θα έλεγα πως δεν έχει κορεστεί στην Κύπρο. Αν και υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα αλλά και προσωπικά blogs, με ωραίο και ενδιαφέρον περιεχόμενο, είναι κάτι που μόνο ως χόμπι μπορεί να εξελιχθεί στο παρόν στάδιο, επειδή δεν είναι από μόνο του βιώσιμο. Ξεχωρίζω τα ταξιδιωτικά blogs , με προσωπικές ιστορίες και βιώματα, τα blogs γιατρών που γράφουν κατανοητά για θέματα υγείας, αλλά και τα εναλλακτικά με θέματα παράξενα στον κόσμο, όμως θα ρίξω μια ματιά και σε εκείνα που ασχολούνται με συμβουλές διατροφής, ομορφιάς και σχέσεων. Στην Αθήνα υπάρχει πλειάδα blogs τα οποία όταν περισσεύει χρόνος τα μελετώ, επειδή πάντα μαθαίνω κάτι διαφορετικό, πάντα βρίσκω πηγές έμπνευσης και δημιουργίας και κυρίως ανακαλύπτω νέα ενδιαφέροντα.”

5. Οι σχέσεις στις μέρες μας είναι δύσκολες. Τι πιστεύετε ότι φταίει για αυτό ;

“Γενικά οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν κλονιστεί. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και αυτό από μόνο του προκαλεί φθορά. Ο ρομαντισμός και τα στερεότυπα εξαφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων και εκείνοι οι μετρημένοι που λειτουργούν εγκεφαλικά και με το συναίσθημα τείνουν να βιώνουν κάποιους είδους διάκριση, επειδή δεν ακολουθούν τις ταχύτητες και τις τάσεις των καιρών. Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την άλλη, έχει εγκλωβίσει τους ανθρώπους πίσω από ένα πληκτρολόγιο με αποτέλεσμα να χάνουν στιγμές ζωής. Η κακή και ανεξέλεγκτη διαχείριση των social media , έχει αρκετές φορές δυσάρεστα αποτελέσματα.
Η μοναξιά, ελλείψει εμπιστοσύνης, είναι μάστιγα της εποχής και αυτό καταγράφεται σε διάφορες έρευνες. Από τον καθένα μας ξεχωριστά εξαρτάται που θα θέσουμε τον πήχη των κριτηρίων για την αναζήτηση του «άλλου μας μισού» όπως το αποκαλούν. Φταίει η λανθασμένη τάση να θεωρούν οι άνθρωποι ότι τους ανήκει ο/η σύντροφος τους, φταίει που οι περισσότεροι έγιναν εγωπαθείς και δεν βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του συντρόφου τους, και του στερούν το οξυγόνο είτε από υπερβολική ζήλια, είτε ακόμα και αδιαφορία, αφού τον θεωρούν δεδομένο. Φταίει η ευκολία των εφήμερων σχέσεων, τις οποίες κάποιοι βρίσκουν ως διέξοδο.”

6. Η αλήθεια είναι ότι και το ραδιόφωνο και η αρθρογραφία έχουν πολύ τρέξιμο.Πώς τα προλαβαίνετε όλα και τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο παιδί που θέλει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα ;

“Πάντα βολιδοσκοπώ να μάθω από τα νέα παιδιά που επιλέγουν τη δημοσιογραφία, αν επέλεξαν το συγκεκριμένο επάγγελμα για τους σωστούς λόγους. Διαφορετικά η αποτυχία είναι δεδομένη. Τους παραθέτω αλήθειες, για τις θυσίες που χρειάζονται, για το ρολόι που δεν πρέπει να κοιτούν ποτέ, για τις στιγμές που θα στερηθούν με οικογένεια και φίλους, επειδή το καθήκον σε καλεί και τις γιορτές, τις αργίες, τις Κυριακές. Και κυρίως ότι πλέον στη δημοσιογραφία δεν υπάρχουν βασιλικοί μισθοί.
Συμβουλεύω πάντα αν είναι σε περίοδο σπουδών να διευρύνουν τις επιλογές τους και σε κάποιο άλλο κλάδο, ώστε να έχουν διάφορες επιλογές όταν βγουν στην αγορά για αναζήτηση εργασίας. Το τρέξιμο, το άγχος, η πίεση χρόνου και ο ανταγωνισμός είναι δεδομένα στη δημοσιογραφία.”

7. .Πού μπορεί να σας βρει κανείς ώστε να σας διαβάσει και να σας ακούσει ;

“Στον Active Radio Cy 107,4&102,5 καθημερινά 12:00-14:00, στο διαδικτυακό Philenews το οποίο με το ραδιόφωνο αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος.”

8.Τι να περιμένουμε από σας στο μέλλον ;

“Το μέλλον είναι πάντα απρόβλεπτο αφού σχεδόν τα πάντα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς. Οι αλλαγές στα ΜΜΕ είναι επίσης ραγδαίες και δεν φοβάμαι, απεναντίας με ιντριγκάρουν οι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, μέσα από τις οποίες βελτιώνομαι και εξελίσσομαι δημοσιογραφικά.”

9. Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

“Σταθερή και ανοδική πορεία εύχομαι, με ανθρώπινες συνεντεύξεις, όμορφες ιστορίες, αλλά και περιεχόμενο που θα προσελκύσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.”