Την Χριστίνα την γνωρίζω από τότε που συνεργαστήκαμε στο Edit Your Life.

Είναι πολύ χαμογελαστό κορίτσι,θετική,γεμάτη ενέργεια που είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει τους άλλους.

Πρόσφατα μου παραχώρησε μια συνέντευξη και μου μίλησε για όλα.

Πάμε να δούμε τι μου είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την ψυχολογία;

1Με λένε Χριστίνα, έχω σπουδάσει λογοθεραπεία, ψυχολογία και είμαι πιστοποιημένη life coach. Ζω μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στη Γλασκώβη. Από το σχολείο ήθελα να ασχοληθώ με άτομα με ειδικές ανάγκες και ήμουν υπέρ των αδυνάτων. Έζησα σε ένα περίεργο ελληνικό περιβάλλον μίας μικρής κοινωνίας και δεν μπόρεσα ποτέ να κατανοήσω γιατί οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο κακοί και τί ήθελαν με την κριτική τους από ένα παιδί, όπως εγώ. Έτσι σκεφτόμουν πάντα έξω από το κουτί και προσπαθούσα να δικαιολογήσω μία συμπεριφορά. Ξεκίνησα με τις σπουδές στη λογοθεραπεία και κατάλαβα ότι μου ταιριάζει ο τίτλος “θεραπεύτρια”. Η ψυχολογία έπειτα ήρθε λόγω του επιστημονικού μου ενδιαφέροντος για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες αλλά και της διάθεσής μου να ανακαλύψω κι άλλες πτυχές του ρόλου του θεραπευτή. 

2. Γνωρίζω ότι πλέον μένεις μόνιμα στο εξωτερικό. Πες λίγο για την μεγάλη απόφαση που πήρες με το να φύγεις από την Ελλάδα;

Αρχικά να πω ότι μοιάζει μεγάλη απόφαση όταν το βλέπεις από μακριά αλλά δεν είναι. Θέλει απλώς μία οργάνωση και να αλλάξεις κάποια πράγματα ώστε να προετοιμαστείς, κι αυτό ίσως είναι που φοβίζει τους περισσότερους. Οι γονείς μου είχαν αποφασίσει τη μετανάστευση και αρχικά εγώ θα έμενα στην Κω στο σπίτι μας αφού είχα δική μου επιχείρηση, όμως πολλές και διαφορετικές συγκυρίες την ίδια περίοδο -τον Αύγουστο του 2016- με έκαναν να αποφασίσω ότι δεν μπορώ να ζήσω άλλο στην Ελλάδα. Χρεώσεις από την εφορία που δεν ανταποκρίνονταν, κακοί επαγγελματίες, οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα που δεν θα σταματούσαν ποτέ και ένα μέλλον που δεν υπήρχε στο αντικείμενο μου, είναι κάποιοι από τους λόγους. Η απόφαση πάρθηκε σε δευτερόλεπτα και περίπου 20 μέρες μετά πετούσα για Αγγλία με 5 ευρώ στο πορτοφόλι μου! Δεν το μετάνιωσα ποτέ, αντίθετα ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ για τον εαυτό μου. 

3. Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει πολύ. Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους;

Να κάνουν πάντα αυτό που θέλουν και να αποδέχονται τις συνέπειες αυτής της επιλογής, γιατί αυτό μας κάνει ελεύθερους. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι πληγώνεις και πληγώνεσαι και όταν προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους. Πουθενά χωρίς τον εαυτό σας! Στην Ελλάδα δυστυχώς πολύ εύκολα τον αφήνουμε πίσω λόγω της κρίσης που έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να εκμεταλλεύονται καταστάσεις, ενώ επίσης οδήγησε σε τεράστια καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανισότητα. Με τη σειρά τους τα τελευταία πλήττουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας και τροφοδοτούν έναν αέναο κύκλο αρνητικών σκέψεων, μοναξιάς και θλίψης. Είναι όμως μεγαλύτερο το κέρδος όταν καταφέρνεις αυτό που θέλεις ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες! 

4. Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό;

Πολύ καλή ερώτηση. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά νομίζω θα μπορούσα ίσως να συνοψίσω τι μας χαρακτηρίζει περισσότερο με τις εξής λέξεις: τελειομανία, επικριτικότητα, ακραία εκλογίκευση, και ενδιαφέρον για το φαίνεσθαι. Τώρα βέβαια που το σκέφτομαι, όλα αυτά ίσως προκύπτουν από το γεγονός της μειωμένης συναισθηματικής νοημοσύνης που μας χαρακτηρίζει επίσης. Να το πω απλά: λόγω της πολύπαθης ελληνικής κοινωνίας (πόλεμοι, κακουχίες κτλ το φόβο των οποίων ακόμη κουβαλάμε μέσα μας) οι άνθρωποι έστρεψαν το ενδιαφέρουν στην επιτυχία και το χρήμα για να νιώσουν σημαντικοί και αποδεχτοί, απομονώθηκαν από τα συναισθήματά τους ή δεν έμαθαν να τα διαχειρίζονται σωστά, δεν δέθηκαν και δεν έδωσαν αρκετή αγάπη άρα δεν νιώθουν και σημαντικοί όταν έχουν συναισθήματα. Όλα αυτά οδηγούν σε τελειομανία άρα και περισσότερο άγχος, επικριτικότητα γιατί όταν εμείς νιώθουμε αναγκασμένοι σε μία δουλειά που δεν μας αρέσει πώς να ανεχτούμε ότι άλλος κάνει αυτό που θέλει, πρέπει να τον “σωφρονίσουμε” με τι είναι λογικό και πρέπον, άρα οδηγούμαστε και σε ακραία εκλογίκευση ώστε να νιώσουμε ικανοποιημένοι με κάτι αφού έχουμε έναν εαυτό που δεν αισθάνεται και συναισθάνεται. Πώς η σχέση δεν θα περάσει κρίση όταν ο ένας επικρίνει τον άλλον ή προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση για να νιώσει ασφάλεια στρεφόμενος στον εαυτό του και τις ενδεχόμενες ψυχικές του αδυναμίες και όχι στο μαζί; Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό μη συνειδητά και δεν κατηγορούμε τους ανθρώπους. 

5. Σαν ψυχολόγος που είσαι τι πρέπει να κάνει μια χωρισμένη για να προχωρήσει παρακάτω;

Νομίζω ό,τι θα έπρεπε να κάνει και τον υπόλοιπο καιρό. Ίσως θα βοηθούσε να βγαίνει με φίλους αντί να μένει μόνη τις στιγμές που θα έβλεπε εκείνον. Επίσης θα βοηθούσε να ξεκινήσει καινούργιες δραστηριότητες και πράγματα που πάντα ήθελε να κάνει, ώστε να βοηθήσει τον εαυτό της να προσαρμοστεί στην μεγάλη αλλαγή. Παρ’ όλ’ αυτά πιστεύω πως πάντα, σε κάθε φάση της ζωής μας, θα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, την σωματική και την ψυχική μας υγεία και να έχουμε μία ολιστική προσέγγιση για ένα υγιεινό lifestyle, κάτι που πρεσβεύω και προσπαθώ να ενισχύσω με τις συνεδρίες που παρέχω. Ένας χωρισμός σίγουρα θα μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα, το πόσο θα μας επηρεάσει όμως εξαρτάται από εμάς και την γενικότερη κατάσταση και ψυχολογία μας.  

6. Αγαπημένη φράση και τραγούδι αυτή την εποχή ;

Το μότο μου τελευταία είναι το “Όλοι για όλους” και πάλι γιατί αναφέρομαι στην προσέγγιση που παρέχω επαγγελματικά. Για τραγούδι δεν το έχω σκεφτεί, αλλά τους τελευταίους μήνες έχω λίγο κολλήσει με το “I will survive”. Λες να σημαίνει κάτι; (γέλια) Το αγαπημένο μου τραγούδι διαχρονικά είναι το τανγκό της Αλεξίου. 

7. Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Πολλά σίγουρα μιας και δεν σταματάω καθόλου! Σε αυτή τη φάση ξεκινάω να συμμετέχω σε συνέδρια και να κάνω κάποια δημοσίευση έρευνας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ παρέχω ταυτόχρονα συνεδρίες μέσω της σελίδας μου The Psy Angles by Christina Georgalli. Γράφω στο blog του The Psy Angles, έχω αρχίσει να γράφω βιβλίο και θα ξεκινήσω και βιντεάκια μέσω facebook και youtube. Στοχεύω σε ομιλίες και συνέδρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ενώ γράφω και κάποια διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης ως βοήθεια σε όσους αδυνατούν να ξεκινήσουν συνεδρίες για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Κάποια στιγμή σίγουρα θα συνεχίσω με δεύτερο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή και τα δύο μιας και ο στόχος μου ήταν πάντα να διδάξω στο Πανεπιστήμιο.

8. Πού σε βρίσκει κανείς;

Σε facebook, instagram, στο blog μου και φυσικά στη σελίδα The Psy Angles όπου μπορεί να κλείσει ραντεβού για συνεδρία ή να αγοράσει κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης, e-book ή εκτυπώσιμα αρχεία. Για μηνύματα και στο e-mail psyangles@gmail.com.

9.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

Εύχομαι σε σένα προσωπικά να είσαι υγιής, ευτυχισμένη και πετυχαίνεις πάντα τις ωραίες ιδέες σου, και στο blog να φτάσει εκεί που του αξίζει, αφού εμπνέει πολλές αναγνώστριες! 

*Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό άλμπουμ της Χριστίνας*