Ο χωρισμός από μόνο του είναι δυσάρεστο πράγμα.

Είναι γεννημένος στη γενιά των 90’s, με έναν άκρως ενεργητικό χαρακτήρα. Όπως λέει κι ο ίδιος «μεγάλωσε με μια μπάλα μπάσκετ στο ένα χέρι και το… κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας στο άλλο». Από το… μαιευτήριο κιόλας ακούγεται, πως η πρώτη εμφάνισή του έγινε με ένα… μολύβι στο χέρι κι ένα χαρτί. Κάτι που μόνο τυχαίο δεν ήταν. 

Μεγάλωσε, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, γράφοντας για τα αθλητικά και τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, καθώς με τον σύλλογο έχει… γάμο ζωής. Τα υπόλοιπα θα μας τα πει παρακάτω, καθώς φιλοξενούμε τον Μιχάλη Μαχαίρα. 

1.Μιχάλη πες μας πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την αθλητική δημοσιογραφία; 

“Αρχικά σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία, διότι μπορεί να έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις, όμως μου έχουν πάρει λιγοστές. Από μικρό παιδί ήξερα αυτό που θα έκανα μεγαλώνοντας. Θα γινόμουν δικαστής/δικηγόρος ή δημοσιογράφος. Εν τέλει, μετά από προσπάθεια, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Γενικά θεωρώ πως είναι σημαντικό να έχει κανείς κριτική ικανότητα, να σχολιάζει με την δική του οπτική τα πράγματα. Φυσικά η δημοσιογραφία έχει αρκετά πράγματα να κάνεις, όπως έχει κι αρκετές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσεις. Σίγουρα πάντως για να ασκήσει κανείς αυτό το επάγγελμα, πρέπει να έχει αντοχή και υπομονή. 

Η αγάπη μου για το αθλητικό κομμάτι πηγάζει, από το ότι από μικρός ήμουν αρκετά δραστήριος. Μου άρεσε ανέκαθεν να ασχολούμαι με κάποιο άθλημα, είτε ομαδικό, είτε ατομικό. Το κάθε άθλημα έχει τη μαγεία του. Κάπως έτσι, όλα αυτά που μου άρεσαν, «παντρεύτηκαν» και έγινε αυτό που υπάρχει σήμερα.”

2.Πώς αισθάνεσαι όταν παίρνεις συνέντευξη από τους παίκτες του Ολυμπιακού; 

“Ο πρώτος χαρακτηρισμός που μου έρχεται είναι τυχερός! Αναμφίβολα είναι τυχερός όποιος έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί ή να κάνει συνεντεύξεις με ανθρώπους που πριν χρόνια είχε στις… αφίσες του δωματίου του ή τους παρακολουθούσε με θαυμασμό από την τηλεόραση. 

Έχω την τύχη και την τιμή να έχω γνωρίσει μέσα από αυτό το επάγγελμα αρκετούς σημαντικούς ανθρώπους. Με ακόμη περισσότερες ιστορίες ειπωμένες από τα χείλη τους. 

Ένα σημαντικό πράγμα που κατάλαβα μέσα από την αλληλεπίδραση και γνωριμία μου με αθλητές-αθλήτριες είναι πως κι εκείνοι είναι προσιτοί άνθρωποι. Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση πως είναι απρόσιτοι ή «δύσκολοι», όμως αυτό είναι ένας «μύθος». Είναι έως να βρεις τα «κουμπιά» τους και να τους «λύσεις» τη γλώσσα. Το να τους κερδίσεις την εμπιστοσύνη, είναι το νούμερο ένα σε μια συνέντευξη. Επίσης εκτιμούν τον σεβασμό. Αυτά είναι τα κλειδιά.”

3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό; 

“Μεγάλη κουβέντα οι σχέσεις στη σημερινή εποχή. Είτε μιλάμε για φιλικές σχέσεις, είτε για ερωτικές. Θεωρώ πως οι άνθρωποι έχουν σηκώσει «μακρά τείχη» ο ένας στον άλλον. Βέβαια, για όλα υπάρχει εξήγηση. Πιστεύω πως όλα ξεκινούν με το ότι έχει χαλάσει η κοινωνία μας. Ακούμε καθημερινά τόσα. Δυστυχώς λυπηρά περιστατικά. Έχουμε κοινωνική κρίση, πέραν της οικονομικής κρίσης. 

Τα δύο φαινόμενα αυτά έχουν επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τις σχέσεις λοιπόν. Ο καθένας μας έχει υψώσει τείχη, έχει άμυνες και δύσκολα θα είναι ο εαυτός του από την αρχή. Για να γνωρίσει κάποιος τον πραγματικό εαυτό του άλλου, θα πρέπει να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη υπομονής κάνει τις σχέσεις να φθείρονται. Γι’ αυτό και τα διαζύγια έχουν αυξηθεί δραματικά. Βέβαια, το παν είναι ο κάθε άνθρωπος να ζει τη ζωή που θέλει. 

Σχετικά με τις φιλικές σχέσεις, λατρεύω να ακούω ιστορίες για φιλίες που έχουν κρατήσει χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας μας να έχει ανθρώπους στη ζωή του και για τις χαρές, αλλά -κυρίως- για τις δύσκολες και στενάχωρες μέρες. Ανθρώπους, οι οποίοι θα του δίνουν την απαραίτητη «ώθηση» να σηκωθεί, όταν είναι στις μαύρες του κάποιος. Αλλά και την κατάλληλη συμβουλή για την εξέλιξή του. Στοιχεία που, φυσικά, χρειάζονται και στις ερωτικές σχέσεις. 

Για να καταλήξω, ένα μήνυμα που θα έδινα είναι να έχουμε υπομονή, να δείχνουμε κατανόηση, να αποφεύγουμε την τοξικότητα και να είμαστε άνθρωποι. Ας είναι άνθρωπος ο κάθε ένας, με τον δικό του τρόπο. Άλλωστε, δεν υπάρχει ένας και μόνο τρόπος. Προβληματίζομαι έντονα για το ότι δεν υπάρχει η ανθρωπιά στις μέρες μας.”

4.Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν τα όνειρά τους; 

“Το σημαντικό που κατάλαβα στην πορεία κι εγώ είναι ένα. Να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Ξυπνώντας το πρωί να ανυπομονείτε να εργαστείτε και να ψάχνετε συνεχώς τρόπους για να γίνετε καλύτεροι σε αυτό που θα επιλέξετε. Να μην ακούτε όσους σας λένε «δε θα τα καταφέρεις». Να απαντάτε «περίμενε να δεις πώς γίνεται…». 

Να μην σκέφτεστε τις στερήσεις ενδεχομένως που θα υποστείτε στη ζωή σας ως κάτι κακό. Αλλά ως θυσίες που θα είναι μέρος της ζωής σας, για να αισθάνεστε γεμάτοι. Δυσκολίες έχει το οτιδήποτε, άρα σημαίνει πως συνεχώς θα πρέπει να προσπαθούμε. 

Όσον αφορά τη συμβουλή που θα έδινα σε νέους δημοσιογράφους, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα, θα τους έλεγα να έχουν τεράστια υπομονή. Διότι το σύστημα λειτουργεί αρκετά με… ανακύκλωση.

Πρέπει να έχουν «γερό στομάχι», βοήθεια ενδεχομένως από τους δικούς τους ανθρώπους, να τους ενισχύουν όσο αυτό είναι δυνατό. Είναι αρκετά ψυχοφθόρος και απαιτητικός ο χώρος. Αρκετοί νέοι τα έχουν παρατήσει τα πρώτα χρόνια, όμως κάποιοι τα έχουν καταφέρει! Άρα, αφού το έκαναν κάποιοι, γιατί όχι εσείς;  

Επιπλέον, ποτέ δεν είναι αργά να ζήσεις το όνειρό σου. Ακούω αρκετούς να λένε πως «είναι αργά τώρα για αυτό». Λάθος! Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα! Φτάνει να το θες πραγματικά!”

5.Ποιο τραγούδι και ποιο quote σε αντιπροσωπεύει στη ζωή σου; 

“Η φράση που με αντιπροσωπεύει πλήρως είναι το «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Γενικά μου αρέσει να μάχομαι, να παλεύω για όλα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν πετύχει κανείς τους στόχους του, είναι μεγαλύτερη η ευχαρίστηση κι η απόλαυση. 

Το τραγούδι που με αντιπροσωπεύει είναι το «Δύο δρόμοι» , το οποίο έχει πει ο Θοδωρής Κοτονιάς. Σε παραπέμπω να το ακούσεις, εάν δεν το γνωρίζεις… ” 

6.Αν δεν ήσουν δημοσιογράφος, ποιο άλλο επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις; 

“Ακόμη μια ωραία σου ερώτηση. Θέλει σκέψη! Σίγουρα, όπως ανέφερα και στην αρχή, η Νομική είναι κάτι που ανέκαθεν μου άρεσε. Άρα, θα με φανταζόμουν σίγουρα δικηγόρο ή δικαστή όπως προείπα. Με διακρίνει το δίκαιο και στη ζωή μου, το θεωρώ απαραίτητο ακόμη και στις προσωπικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να είμαστε δίκαιοι, να ξέρουμε να ζητάμε συγγνώμη και να είμαστε γενναίοι στις αποφάσεις μας. 

Επίσης, θαυμάζω πολύ τους γιατρούς και την προσφορά τους στον πλανήτη. Αναφέρομαι στους ανθρώπους που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και τον τιμούν καθημερινά. Είναι αξιοθαύμαστο να βοηθάς αναξιοπαθούντες. 

Αν τώρα βάλουμε στην εξίσωση και τον αθλητισμό, σίγουρα κι η προπονητική θα με ενδιέφερε. Την έχω στα πλάνα για το μέλλον μου. Τώρα, αν με ρωτήσεις με τον τρόπο που μας ρωτούσαν σε μικρή ηλικία, θα σου απαντούσα πιλότος Formula 1.”

7.Μια σχέση, για να κρατηθεί ζωντανή, τί χρειάζεται; 

“Γενικότερα θεωρώ πως το ενδιαφέρον σε μια σχέση είναι το βασικότερο συστατικό για να διατηρηθεί. Ίσως και ο θαυμασμός για τον σύντροφό μας. Πιστεύω είναι σημαντικό να θαυμάζει ο ένας τον άλλον σε μια συνύπαρξη.  

Θετικό είναι να υπάρχει ενσυναίσθηση στο άτομο, καθώς σε όλες τις καταστάσεις θα αντιμετωπίζονται τα πράγματα με καλύτερο τρόπο. Γενικά είμαι ένας χαρακτήρας που δεν αντέχει και δεν ανέχεται τους καυγάδες. Σίγουρα, σε μια σχέση θα προκύψουν διαφωνίες, όμως είναι πολύ σημαντικό το πώς θα τους προβάλεις στον άλλον. Πρέπει να βρεις το σωστό timing, τον χώρο και τον τρόπο που θα εκφράσεις αυτό στο οποίο διαφωνείς. Το να βάζει κανείς ψηλά το μικρόβιο του εγωισμού, δε νομίζω να βοηθά και τόσο. 

Όπως έλεγα και πριν, αρκετοί στον πρώτο τσακωμό ή διαφωνία, αποχωρούν από τη σχέση και ψάχνουν το κάτι άλλο, το καινούργιο πρόσωπο. Πολλοί φυσικά, το κάνουν προτού αποχωρήσουν, κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι σωστό. 

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ξαφνικές πράξεις, κάποιες κινήσεις που θα γίνουν στη σχέση για να δει ο ένας τον άλλον χαμογελαστό. Να κάνετε αγκαλιές τον άλλον, να του δείχνετε κάθε στιγμή το τί νιώθετε. Να είστε απλά ο εαυτός σας. Μια σχέση θέλει σίγουρα λογική, όμως θέλει και αυθορμητισμό. Εκείνος που αξίζει, θα το εκτιμήσει και θα χτιστεί κάτι όμορφο.”

8.Πώς είναι η ιδανική γυναίκα ή και σχέση για εσένα; 

“Μία γυναίκα που στα μάτια μου θα ήταν η ιδανική, πρέπει να έχει χιούμορ, να εκπέμπει θετική διάθεση και να βρίσκει τρόπους να με ιντριγκάρει. Πολύ σημαντική η εγκεφαλική έλξη στις σχέσεις. Δε θα απαντήσω για χαρακτηριστικά της, διότι η κάθε γυναίκα έχει τη δική της ομορφιά. Επιπλέον, σημαντικός είναι ο εσωτερικός κόσμος της γυναίκας. Εμφάνιση σε κολακεύει, όμως περισσότερες ώρες θα «χαζεύεις» το μυαλό και την ψυχή της, από την εξωτερική της εικόνα. 

Άρα, αν διαθέτει τα παραπάνω, πιστεύω θα μπορούσε να στηρίξει ικανά την ιδανική σχέση. Φυσικά, κι εγώ από πλευράς μου θα έβγαζα τον καλύτερό μου εαυτό.”

9.Με ποιον τρόπο ξεπερνάς έναν χωρισμό; 

“Αρχικά, έχω συνειδητοποιήσει πως κι ο χωρισμός είναι μες στο πρόγραμμα, μέρος της ζωής μας. Έχω την «τύχη», αν και ακούγεται οξύμωρο, να έχω κερδίσει πράγματα μέσα από χωρισμούς. Να έχω γίνει εμπειρότερος, να γνωρίζω το πώς θα διαχειρίζομαι κάποιες καταστάσεις. Εάν δεν είχαν έρθει παραδείγματος χάρη, εκείνοι οι χωρισμοί, θα φερόμουν εντελώς διαφορετικά. Όμως, αυτά τα «ευεργετικά» τα βλέπει κανείς μετά από μπόλικο χρονικό διάστημα, ωριμάζοντας και μεγαλώνοντας. 

Ο χωρισμός από μόνο του είναι δυσάρεστο πράγμα. Ειδικά όταν έχεις επενδύσει πράγματα στο άλλο άτομο. Όταν έχεις δημιουργήσει οικογένεια, παιδιά. Είναι σίγουρα οδυνηρό, γκρεμίζονται όλα γύρω σου. Νιώθεις ολομόναχος, θες να απομακρυνθείς από τους πάντες και κλείνεσαι στον εαυτό σου. Θεωρώ λανθασμένη επιλογή, ακραίες περιπτώσεις αντιδράσεων σε χωρισμούς. Δεν είναι λύση να ξεκινήσεις καταχρήσεις, για παράδειγμα. Σε χειρότερη κατάσταση θα καταλήξεις. 

Θέλει απλά μια ισορροπία λογικής και καρδιάς ένας χωρισμός. Είναι σημαντικό πριν τον χωρισμό να έχεις προσπαθήσει, ώστε να πεις «ξέρεις κάτι; προσπάθησα όμως έτσι έπρεπε να γίνει». Είναι πολύ χειρότερο να έχει επέλθει ο χωρισμός ξαφνικά, και δίχως εξήγηση. 

Προσωπικά, έχω βιώσει με διαφορετικούς τρόπους τον χωρισμό. Άλλες φορές, κατάλαβα πως ήταν για καλό και των δύο. Σε εκείνες τις περιπτώσεις, κρατάς τις όμορφες στιγμές και προχωράς, αφού εύχεσαι τα καλύτερα για τον άλλο. 

Άλλες φορές, το πήρα κάπως… κατάκαρδα. Όμως, ο χρόνος ήταν, είναι και θα είναι, ο καλύτερος γιατρός.”

10.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina. A.Michaelidou 

“Πάνω απ’ όλα να έχουμε ένα όμορφο και δημιουργικό έτος. Υγεία σε όλους, διότι αυτό είναι 

το σημαντικότερο αγαθό. Να ρισκάρουμε, να φλερτάρουμε! Να κάνουμε πολλές αγκαλιές, διότι η αγκαλιά εί

ναι η απόδειξη πως δύο καρδιές παραμένουν ενωμένες!”

Τον Μιχάλη μπορείς να τον βρεις στα :

Facebook

Instagram