Την Ζωή την γνώρισα μέσα από το site www.metaximas.org που αρθρογραφούσα και εγώ και είναι μια πολύ γλυκιά και χαμογελαστή κοπέλα.

Είναι ψυχολόγος όπως μας λέει και εκείνη στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και μας μίλησε φυσικά και για τις σχέσεις.

Πάμε να δούμε τι μας είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η αγάπη σου να ασχοληθείς με την δυσλεξία ;

Είμαι η Ζωή Δελιακίδου, είμαι ψυχολόγος, με  ειδικότητα στη Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία καθώς επίσης και στην ειδική αγωγή επάνω στις μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, έχω παρακολουθήσει τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επάνω στην ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης.  Σαν μαθήτρια στο σχολείο δύο πράγματα ήταν το μαρτύριο μου. Το να μάθω την προπαίδεια και το να ανταπεξέλθω στην “παπαγαλία” εκμάθηση των μαθημάτων που απαιτούνταν. To μάθημα της Ιστορίας στην πανελλήνιες εξετάσεις ήταν δε ο εφιάλτης μου. Να μην τα πολυλογώ, μετά κόπων και βασάνων τελικά τα κατάφερα και πέρασα στην επιθυμητή σχολή, το τμήμα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Έδωσα όμως μία υπόσχεση στον εαυτό μου. Να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερο τα παιδιά στον τομέα της μάθησης. Δεν ήθελα κανένα παιδί να περάσει αυτό που πέρασα εγώ στον τομέα της μάθησης. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου ήξερα ακριβώς με τί ήθελα να  ασχοληθώ. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου εργάστηκα σαν εθελόντρια σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στο τμήμα όπου εξυπηρετούσαν τις μαθησιακές δυσκολίες και πήρα μία γενική εικόνα του πώς είναι να εργάζεσαι με αυτόν τον πληθυσμό. Εκείνη την περίοδο έπεσε στα χέρια μου και ένα βιβλίο που περιέγραφε εξαιρετικά το τί είναι η δυσλεξία και μία μέθοδο αντιμετώπισης της, με το οποίο ενθουσιάστηκα και τελικά αποφάσισα να εξειδικευτώ και να χρησιμοποιήσω αυτή την μέθοδο. Έκανα την εκπαίδευση μου στην Αγγλία και την Ολλανδία και δουλεύω ιδιωτικά εδώ και 15 χρόνια επάνω στην ειδική αγωγή για άτομα (παιδιά και ενήλικους) με μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό που με συναρπάζει ιδιαίτερα είναι ότι λόγω των σπουδών μου έχω την δυνατότητα να δουλεύω παράλληλα και ψυχοθεραπευτικά με τους πελάτες μου βοηθώντας τους να επιλύουν και θέματα που αντιμετωπίζουν με την ψυχολογία τους αλλά και υποστηρικτικά με την οικογένεια και τους κοντινούς τους ανθρώπους.

2.Τι πρέπει να κάνει μια χωρισμένη για να μην έχει κατάθλιψη και μια μαμά χωρισμένη τι πρέπει να κάνει αν το παιδί της έχει δυσλεξία ;

Ένας χωρισμός ο οποίος συνοδεύεται από ερωτική απογοήτευση συνήθως αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση και αρκετά δύσκολη στην διαχείρησή της. Στον έρωτα επενδύουμε το πιο προσωπικό και ευαίσθητο κομμάτι μας γι΄ αυτό και η απογοήτευσή μας είναι μεγάλη όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλουμε και τα φανταζόμαστε. Το πιο μεγάλο λάθος που κάνουμε, το οποίο και μας οδηγεί στην κατάθλιψη, είναι ότι ταυτίζουμε τον χωρισμό με την απόρριψη. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι η πραγματικότητα. Αυτό που ισχύει είναι ότι δύο άνθρωποι απλά κάνουν διαφορετικές επιλογές στην ζωή τους και είτε ο ένας, είτε ο άλλος είτε και οι δύο μαζί αποφάσισαν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Η γνώμη μου είναι ότι αν το αντιληφθούμε και το κατανοήσουμε αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα πέσουμε σε κατάθλιψη. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά να επικεντρωθούμε στους στόχους μας, τα όνειρα και γενικότερα στην φροντίδα του εαυτού μας και να αποδεχτούμε απλά ότι όλοι μας έχουμε διαφορετικές ανάγκες και το δικαίωμα της επιλογής, ακόμη κι αν αυτό δεν μας αρέσει ή μας βολεύει.

Όταν ο χωρισμός γίνεται μεταξύ δύο ατόμων που δεν έχουν παιδιά τότε όλα είναι ξεκάθαρα και απλά. Δεν σε θέλω, δεν με θέλεις, χωρίζουμε, αντίο.  Όταν όμως υπάρχουν παιδιά τότε το αντίο είναι κάτι σχετικό και ίσως και περίπλοκο. Αυτό διότι λόγω των παιδιών ή του παιδιού μία στοιχειώδης τουλάχιστον επικοινωνία χρειάζεται να διατηρηθεί μεταξύ του πρώην ζευγαριού. Επομένως, είναι πιο δύσκολο να ξεχάσεις και να προχωρήσεις εύκολα και ανεπηρέαστα. Όχι όμως αδύνατο. Τί γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που η γυναίκα που έχει χωρίσει έχει παιδί με δυσλεξία; Αυτό που χρειάζεται να προσέξει ιδιαίτερα είναι την αυτοεκτίμηση του παιδιού της διότι τα παιδιά με δυσλεξία συνήθως έχουν αδυναμία σε αυτό το κομμάτι. Είναι απαραίτητο λοιπόν η μητέρα πρώτα από όλα να βεβαιωθεί ότι το παιδί δεν θεωρεί υπεύθυνο τον εαυτό του για τον χωρισμό. Επιπλέον, να το προστατέψει από τους συνομήλικούς του οι οποίοι μπορεί ή να το κοροϊδέψουν ή να κουτσομπολεύουν εις βάρος του, λόγω των μαθησιακών του θεμάτων αλλά και λόγω του χωρισμού των γονιών του. Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να προστατεύσει το παιδί της. Αυτό μπορεί να το πετύχει αρχικά ερχόμενη σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς και δίνοντας τους τις κατάλληλες πληρφορίες και να συνεργαστεί μαζί τους ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση. Έπειτα, εξηγώντας στο παιδί ή τα παιδιά της με απλά λόγια ποιά είναι η σχέση της μητέρας και του πατέρα πια, χωρίς δράματα και ιδιαίτερους συναισθηματισμούς και να βεβαιωθεί, ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως ότι θα είναι απόλυτα ασφαλές μέσα στην καινούρια οικογενειακά δεδομένα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζει να είναι ισορροπημένη καθώς τα παιδιά επηρεάζονται κατά κύριο λόγο και αποτελούν τον καθρέπτη της μητέρας τους. Τέλος, να μην προσπαθήσει καθόλου να παραποιήσει γεγονότα ή να του πει ψέμματα, διότι τα παιδιά με δυσλεξία είναι εξαιρετικά διαισθητικά, διορατικά και καταλαβαίνουν τα πάντα και το μόνο που θα καταφέρει είναι αρχικά να το μπερδέψει και έπειτα να του προκαλέσει θυμό ή ακόμη και θλίψη.

3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή περνάνε κρίση. Τι θεωρείς ότι φταίει; 

Πιστεύω ότι ποτέ οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν ήταν οι ιδανικές. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για την σημερινή κατάσταση. Ο λόγος που οι σχέσεις την σημερινή εποχή δοκιμάζονται στην χώρα  μας είναι κατά την γνώμη μου αρχικά το γεγονός ότι δυστυχώς έχουμε μεγαλώσει οι περισσότεροι στις οικογένειες μας χωρίς να έχουμε αποκτήσει την ουσιαστική και απαραίτητη γνώση και εμπειρία του να αγαπάμε χωρίς όρους. Το οποίο είναι το υγιές. Από παιδιά μαθαίνουμε και βιώνουμε ότι χρειάζεται να «δώσουμε» στους γονείς και στην οικογένεια μας αυτό που μας ζητούν έτσι ώστε να κερδίσουμε την αγάπη τους και την αποδοχή τους ως αντάλλαγμα. Π.χ. θα είμαι το καλό παιδί αν δεν μιλώ και διεκδικώ πολύ.  Δεν μας αποδέχονται χωρίς όρους, απλά δηλαδή γι’ αυτό που είμαστε. Έτσι κι εμείς μαθαίνουμε ως ενήλικοι να κάνουμε ακριβώς το ίδιο στους συνανθρώπους μας. Να ζητάμε από τους άλλους αυτά που επιθυμούμε και αν δεν μας τα δώσουν να μην τους αποδεχόμαστε. Η αγάπη μας δηλαδή δεν είναι άδολη όπως θα ήταν το υγιές. Είμαστε εγωκεντρικοί και αυτό είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο στο να ευδοκιμήσει μία σχέση.

4.Τι πρέπει να κάνει μια χωρισμένη για να ξεπεράσει τον πρώην; 

Ένας χωρισμός δεν είναι εύκολος και κυρίως είναι επώδυνος. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα να ξεπεράσει τον πρώην της είναι η δουλειά με τον εαυτό της για να καταφέρει και να αισθανθεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που επιφέρει ο χωρισμός και να μην υποφέρει από την μοναξιά. Αυτό μπορεί να το πετύχει με διάφορους τρόπους. Με την βοήθεια των φίλων και την κοινωνικότητα, με την στήριξη και τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια, μέσα από την ενασχόληση με την δουλειά, τον διαλογισμό, την σωματική άσκηση και βεβαίως με την ψυχοθεραπεία. Όλα αυτά μπορούν να την βοηθήσουν να εξελιχθεί και να νιώσει και πάλι δυνατή, γεμάτη και αισιόδοξη.

5.Αγαπημένο τραγούδι και φράση 

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το «Hey you» των Pink Floyd. Μιλάει για την υπαρξιακή μοναξιά και για το πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε ο ένας την παρουσία του άλλου.  Η αγαπημένη μου φράση την οποία φροντίζω να τηρώ με θρησκευτική ευλάβεια στην ζωή μου είναι η: «Ζήσε! Απόκτησε νέες εμπειρίες. Γέλα! Χόρεψε! Θύμωσε! Μα πάνω από όλα κράτα μέσα σου τη γαλήνη και την αγάπη ζωντανές και κυρίαρχες στη ζωή σου.»

6. Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους.Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους;

Να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Να μην τους παραπλανήσει η σημερινή κατάσταση και χάσουν την επαφή και τον δρόμο προς τα όνειρά τους γιατί έτσι θα χάσουν και τον εαυτό τους. Να ακούσουν την εσωτερική τους φωνή, να την εμπιστευτούν, να βρουν ποιος είναι ο αληθινός σκοπός στην ζωή τους και να τον πραγματοποιήσουν. Να ακολουθούν αυτά που τους κάνουν να αισθάνονται ευτυχισμένοι. Να μείνουν πιστοί στις αξίες τους και να μη πηγαίνουν κόντρα στην ζωή αλλά να σέβονται τους κανόνες της και αυτά που τους προσφέρει. Τέλος, να γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος που διακαώς επιθυμεί κάτι δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχει αν πραγματικά είναι πλασμένος γι’ αυτό.

7. Ο κόσμος που έρχεται στο γραφείο σου πόσο δύσκολα ή εύκολα σου ανοίγεται για τα προβλήματά του και ειδικά τα παιδιά ανοίγονται εύκολα ή δύσκολα ;

Στο γραφείο μου έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι με παιδιά από την ηλικία των 5 ετών εως ενήλικους οποιασδήποτε ηλικίας οι οποίοι έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, δουλεύω και με τους γονείς. Συνήθως όλοι μου οι πελάτες μου ανοίγονται εύκολα καθώς γι’ αυτόν τον λόγο έχουν πάρει την απόφαση να έρθουν σ΄εμένα. Στα παιδάκια μικρής ηλικίας μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να με εμπιστευτούν και αρκετά από αυτά είναι ντροπαλά, όμως μετά από λίγο καιρό ανοίγονται και η επικοινωνία είναι μαγική. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη γιατί μέσα από την ειλικρινή επικοινωνία είτε με τα παιδιά είτε με τους ενήλικες τακτοποιούμε μαζί τα θέματά τους και τους βλέπω να χαμογελούν με χαρά και ανακούφιση και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.

8.Πού μπορεί να σε βρει κανείς;

Μπορεί να με βρει στην ιστοσελίδα μου στο www.dyslexiatreatment.gr στην οποία αρθρογραφώ, στο facebook: Dyslexia Treatment , στο instagram: dyslexia_treatment και στο www.metaximas.org όπου επίσης αρθογραφώ.

9.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou 

Να παραμείνει δροσερό και εμπνευσμένο όπως είναι, να συνεχίσει να στηρίζει τις απανταχού χωρισμένες γυναίκες αυτού του πλανήτη που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη και φυσικά να εξελίσσεται και να δυναμώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.