Η Στάλω Φωτιάδου είναι συμπατριώτισσα και φοβερή συγγραφέας καθώς έχει γράψει μια σειρά από βιβλία και σύντομα περιμένουμε και το νέο της βιβλίο.

Πρόσφατα μου παραχώρησε μια συνέντευξη και μου μίλησε για όλα.

Πάμε να δούμε τι μου είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την συγγραφή βιβλίων;

“Αυτό που με χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο είναι το ότι ακροβατώ και ισορροπώ σε δύο άκρα με κενό  στο ενδιάμεσο. Δύσκολο και για μένα την ίδια. Λειτουργώ με την λογική και το συναίσθημα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να γίνομαι ανασταλτική ή παρορμητική. Προτέρημα μου η ενσυναίσθηση, ελάττωμα ότι περιμένω το ίδιο κι από τους άλλους. Αγαπάω πολύ μα διαγράφω μόνιμα και χωρίς εξαιρέσεις όταν απογοητευτώ. Ό,τι νιώθω, με αγγίζει στον υπέρτατο βαθμό. Εκφράζομαι δημιουργώντας. Πρώτα καταγράφω και μετά, γράφω. Η δημιουργική έμπνευση ενεργοποιήθηκε με ερεθίσματα την μουσική, τα τραγούδια και την τηλεόραση. Τα τραγούδια μετατρέπονταν στο μυαλό μου σε εικόνες και ο κόσμος μέσα από την οθόνη, γινόταν απόδραση. Μπορώ να πω τώρα, πως η εικόνα ενεργοποίησε τα συναισθήματα και κατά συνέπεια την έμπνευση. Έτσι, όταν η δημιουργική μου φαντασία έφτιαχνε ιδέες για ιστορίες, η ανάγκη μου ήταν να τις γράψω για να ‘’ζωντανέψουν’’ και όχι για να διαβαστούν! Κι όταν ξεκίνησα να πραγματοποιήσω τον στόχο γράφοντας σενάριο ήταν ακόμα και για μένα έκπληξη που μου συστήθηκε ένας άλλος. Αυτός, της συγγραφής. Η αγάπη μου για την συγγραφή λοιπόν, ξεκίνησε μέσα από την ίδια την συγγραφή!”

2.Με τι θέμα πραγματεύεται το βιβλίο σου;

“Το βιβλίο είναι τριλογία με γενικό τίτλο ‘Μπλε’ και τα δύο πρώτα βιβλία ‘Κύκλοι από Θρύψαλα’ και ‘Αλήθεια από Ψέματα’ έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πηγή. Σύντομα, θα έχουμε και το τρίτο βιβλίο. Μπλε χρώμα, έχουν τα συναισθήματα των ηρώων και πηγάζουν μέσα από τις δυνάμεις του Ουρανού και της Θάλασσας που είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για μένα. Δημιούργησα το Μπλε, ανιχνεύοντας τον άνθρωπο και ψηλαφώντας τις ανθρώπινες σχέσεις.  Η ανθρώπινη φύση και οι σχέσεις, συνυφαίνονται. Πολύπλοκα, και περίπλοκα. Τους ήρωες του Μπλε, κυριαρχεί και κατευθύνει με προκλητική δύναμη ο εγωισμός και οι αδυναμίες της ψυχής. Είτε αγαπούν, είτε ερωτεύονται είτε, μισούν. Ο αναγνώστης τους γνωρίζει μέσα από τον καλό και τον κακό τους εαυτό. Μέσα από τους κύκλους της ζωής και τις επαναλήψεις των γεγονότων προβάλλεται το αίνιγμα αν ισχύει το πεπρωμένο ή οι επιλογές. Στο Μπλε οι αλήθειες γίνονται ψέματα και τα ψέματα, αλήθειες. Οι εξαιρέσεις ισχύουν όσο οι κανόνες τους κι ο επιμένων δε νικά πάντα κι αν νικήσει, δεν είναι απαραίτητα και νικητής.”

3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό;

Σχέσεις χωρίς ψυχική επικοινωνία και ενσυναίσθηση, δεν υπάρχουν. Αυτό φταίει. Ούτε με τον ίδιο τον εαυτό του δεν μπορεί να έχει ειλικρινή σχέση κι επικοινωνία ο άνθρωπος. Πόσο μάλλον με τους υπόλοιπους. Ζούμε στην εποχή του εγωκεντρισμού και της εικονικής πραγματικότητας. Την εποχή της σέλφι με το έκπληκτο ύφος. Όλα χαρούμενα κι όλοι ανέμελοι. Δείχνω αυτό που θέλω να φανεί και όχι αυτό που είμαι. «Θέλω» και όχι «θέλουμε». «Παίρνω» και όχι «δίνω». Χρειαζόμαστε οδηγίες χρήσης για να συνυπάρξουμε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Με όσα ζούμε αυτή την εποχή, τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά. Αυτό φταίει. Που χάσαμε το μέτρο…

4.Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους.Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους ;

“Θα τους έλεγα να μάθουν να επικοινωνούν με τον εαυτό τους και να ξέρουν τι ζητάει για να νιώσει πληρότητα. Να ξέρουν τι θέλουν οι ίδιοι και όχι να περιμένουν να τους δώσουν έτοιμα όνειρα οι άλλοι. Να ψάξουν μέσα τους και όχι στον υπολογιστή τους. Και όταν ξέρουν ποιοι είναι και τι θέλουν, να έχουν την υπομονή να κάνουν τα όνειρα τους διαδρομή για να αγγίξουν τον στόχο τους!” 

5.Γράψε μας το αγαπημένο σου κομμάτι από το βιβλίο που θες να το μοιραστείς μαζί μας

“Επιλέγω ένα μικρό απόσπασμα από το κάθε βιβλίο.

«Ναι αλλά η μαμά μ’ αγαπάει; Μόνο αυτό και δεν θα ρωτήσω ποτέ ξανά… Ποτέ!». «Μία φορά μιλάω Ιάσονα, άλλη δεν έχει! Τι είπα πριν; Τέλος οι ερωτήσεις για τη μαμά!». «Γιατί μπαμπά;». «Γιατί το είπα εγώ Ιάσονα, να γιατί. Τέλος! Και σταμάτα να κλαις σαν κοριτσάκι!». Μεταξύ ενοχής στον γιο του κι εκδίκησης στη Λιλή, επέλεξε το δεύτερο. Στην αγκαλιά του πατέρα του έχασε τη μάνα του κι έγινε ανασφαλής, το βράδυ που ο Φίλιππος εκδικήθηκε τη Λιλή, τιμωρώντας το παιδί τους. Το πλήγωνε και ταυτόχρονα, το παρηγορούσε. Κι ο Ιάσονας έλιωνε στο κλάμα, γιατί το ένιωθε χωρίς να μπορεί να το ερμηνεύσει. Ήταν μόνο έξι και δεν αντιλαμβανόταν πως εκείνη την στιγμή ο πατέρας του ξερίζωσε τον ομφάλιο λώρο μάνας και παιδιού, συνδέοντάς τους με το ερωτηματικό της απόρριψης.    ΜΠΛΕ – ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΟ ΘΡΥΨΑΛΑ

-Δεν έχει μέτρο η αγάπη, να πω αγαπάω εσένα τόσο και την Λιλή, τόσο. Δεν τη νιώθω έτσι την αγάπη, εγώ. Σ’ αγαπάω τόσο, που να μην επιτρέπω πλέον στον εαυτό μου να μένει μαζί σου. Δεν σου αξίζει αυτό και δεν μου αξίζεις εσύ… Έφυγε η γη κάτω από τα πόδια της, έπεσε στο κενό κι άκουσε τη φωνή της να ρωτά, -Μ’ αγαπάς τόσο, που με διώχνεις; -Σ’ αγαπάω τόσο, που φεύγω… ΜΠΛΕ2 – ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΨΕΜΑΤΑ

6.Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτήν την εποχή

“Η αγαπημένη μου φράση διαχρονικά είναι το ‘Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται’ ! Το ίδιο και το αγαπημένο μου τραγούδι ‘Εφ’ άπαξ’ Γιάννης Κότσιρας. Κάποια πράγματα για μένα, δεν αλλάζουν σε καμία εποχή.”

7.Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

“Να εμπνέομαι, να καταγράφω και να γράφω!”

8.Πού μπορεί να σε βρει κανείς;

“Αυτή την εποχή και για όσο χρειαστεί Μένουμε Σπίτι! Με βρίσκει στον λογαριασμό μου στο Facebook Stalo Photiadou όπως επίσης και στην σελίδα των βιβλίων μου ΜΠΛΕ / ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΟ ΘΡΥΨΑΛΑ και στο email   sphotiadou@hotmail.co.uk”

9.Mια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

“Να εμπνέεται και να εμπνέει! Δημιουργίες και φτερά. Αυτό εύχομαι!”