Την Φανή την γνωρίζω από τα μέσα που αρθρογραφεί,αλλά και επειδή το γραφείο της είναι στη δική μου γειτονιά. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στη Διαδραστική Συζήτηση που ετοιμάσαμε με την Δώρα Ρουμελιώτη και η Φανή είναι η πιο χαμογελαστή διατροφολόγος που έχω γνωρίσει.

Είναι μια ευχάριστη και κοινωνική γυναίκα που με το χαμόγελό της σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματά σου και μπορείς να την ρωτάς άφοβα για την διατροφή σου.

Μου παραχώρησε μια συνέντευξη και μου μίλησε για την δουλειά της, τις σχέσεις και τις διατροφικές συνήθειες μιας χωρισμένης.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μου απάντησε :1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την διατροφή και το επάγγελμά σου

“Η αγάπη μου για τη διατροφή ξεκίνησε λίγο τυχαία…. Στα σχολικά μου χρόνια ήμουν αθλήτρια. Ο αθλητισμός καταλάμβανε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου, του μυαλού μου και της καρδιάς μου. Δεν ήθελα όμως να συνεχίσω σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Εδώ μπαίνει η αγάπη μου για το διάβασμα και τις σπουδές με κλίση σε χημεία και βιολογία. Για να μη τα πολυλογώ, ψάχνοντας να βρω μία σχολή που μπορεί να συνδέσει τις δύο μου αγάπες βρήκα το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Το στόχευσα, πέρασα, μπήκα και εκεί γεννήθηκε η πραγματικά μεγάλη αγάπη για αυτό το επάγγελμα. Είμαι από τους τυχερούς που σπούδασαν κάτι που αγάπησαν και έτσι κάνω μια δουλειά που αγαπώ και περνάω καλά!”

2.Τι πρέπει να κάνει μια χωρισμένη όταν βλέπει να πλησιάζει την ανορεξία ή τη βουλιμία;

“Για να πέσει κανείς στην παγίδα των διατροφικών διαταραχών (όπως βουλιμία ή ανορεξία) πρέπει να προϋπάρχει κάποιο υπόστρωμα. Συνήθως οι διαταραχές αυτές ξεκινούν από την παιδική και εφηβική ηλικία. Αν δεν πυροδοτηθούν τότε, συχνά πυροδοτούνται από ένα έντονα στρεσσογόνο γεγονός όπως είναι και ένας χωρισμός.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχικές νόσοι και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δηλαδή, το άτομο που πάσχει από μία διατροφική διαταραχή και το στενό του περιβάλλον, πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ψυχιάτρου, ψυχολόγου, διαιτολόγου και παθολόγου προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα. 

 Αν τώρα δε μιλάμε για τυπικές διατροφικές διαταραχές όπως τις ορίζουν οι ειδικοί, αλλά για παροδική απώλεια όρεξης ή για σποραδικά επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το άτομο να βρει τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και να ασχοληθεί σοβαρά με τον εαυτό του και τις συναισθηματικές και σωματικές του ανάγκες. Η διατροφή και η σωματική και συναισθηματική υγεία πρέπει να μπουν ψηλά στις προτεραιότητες μας και το ζήτημα γίνεται διαχειρίσιμο. Αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα μόνος είναι καλό να ζητήσει βοήθεια από επιστήμονες ψυχολόγους και διαιτολόγους.”

 3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή περνάνε κρίση. Τι θεωρείς ότι φταίει;

“Και σε παλαιότερες εποχές οι σχέσεις περνούσαν κρίση αλλά ο χωρισμός και η διακοπή της σχέσης δεν ήταν επιλογή κοινωνικά, ηθικά ή οικονομικά. Σήμερα οι σχέσεις είναι θέμα προσωπικής επιλογής, όπως και ο χωρισμός. Οπότε σήμερα υπάρχει η επιλογή του χωρισμού όταν βλέπεις ότι δεν είσαι καλά μέσα σε μία σχέση.

 Αν θέλεις να μιλήσουμε για το τώρα, θα έλεγα ότι στην Ελλάδα αργούμε πολύ να ωριμάσουμε και αυτό μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε δυνατές σχέσεις. Παραιτούμαστε εύκολα, επιλέγουμε τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε με λάθος κριτήρια και μετά απογοητευόμαστε, αφού έχουμε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από αυτούς.”

 4.Τι πρέπει να κάνει  κάποιος για να τρέφεται υγιεινά και να μην έχει πειρασμούς;

“Πειρασμοί πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν και είναι υγιές να υποκύπτουμε κάποιες φορές. Το θέμα είναι η καθημερινότητα μας και ο τρόπος ζωής μας. Θα πρέπει να προγραμματίζουμε τη διατροφή μας, όπως κάνουμε με όλα όσα μας ενδιαφέρουν. Να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα σε σχετικά σταθερές ώρες, το κάθε γεύμα μας να περιέχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά, να βάλουμε στη διατροφή μας τα φρούτα, τις σαλάτες,  τα όσπρια, το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς. Υιοθετώντας αυτές τις συνήθειες η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας θα βελτιωθεί.”

 5.Αγαπημένο τραγούδι και φράση

“The Sun, Parov Stelar

Μέτρον Άριστον “

6.Έχεις συνεργαστεί με περιοδικά και sites. Που γράφεις τώρα τελευταία;

“Τον τελευταίο χρόνο λόγω έλλειψης χρόνου, γράφω περιστασιακά για site που ζητούν αρθρογραφία μου, όπως το Ex’s Ghost και για το προσωπικό μου site που είναι το nutristeps.gr. Από Σεπτέμβρη ετοιμάζω νέες συνεργασίες….”

7.Ο κόσμος που έρχεται στο γραφείο σου πόσο δύσκολα ή εύκολα σου ανοίγεται για τα προβλήματα που έχει με το φαγητό;

“Ο κόσμος συνήθως δεν καταλαβαίνει ή δε θέλει να δει το πρόβλημα που έχει με το φαγητό. Συνήθως το ανακαλύπτουμε μαζί. 

Όσοι γνωρίζουν το πρόβλημα τους, το συζητούν από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να βοηθηθούν. Δε θέλουν να κρυφτούν και να χάσουν το χρόνο τους.”

8.Που μπορεί να σε βρει κανείς;

Στο γραφείο μου στα Μελίσσια και στις Ακαδημίες Κολύμβησης του Παναθηναϊκού.

9.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

“Να συνεχίσει να δείχνει στις χωρισμένες κοπέλες ότι δεν είναι μόνες και να τις κάνει να γελούν και να βρίσκουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους!”

 

You May Also Like