Μόδα. Η γυναικεία μόδα εκπροσωπείται από κάποιες τάσεις που κυριαρχούν σε κάθε σεζόν και θεωρούνται must για να δείχνεις όμορφη. Αποτελείται από in κομμάτια που κάθε κοπέλα επιβάλλεται να έχει στη ντουλάπα, το νεσεσέρ και την κοσμηματοθήκη της. Ωστόσο, η μόδα κάθε τόσο αλλάζει. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε εμείς να αλλάζουμε κάθε χρόνο τα γούστα μας για να μη μας πουν κακόγουστες ή ακόμη χειρότερα, παλιομοδίτισσες;

Κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος, νομίζω όλοι συμφωνούμε σ’ αυτό. Η κοινότητα της μόδας ίσως έχει την εντύπωση πως μπορούμε όλοι εμείς οι τόσο διαφορετικοί άνθρωποι να συμφωνήσουμε ότι μας αρέσουν τα ίδια ακριβώς πράγματα.  Για να πω την αλήθεια, το βρίσκω κάπως ανέφικτο. Κυρίως πιστεύω πως δε μπορεί η μοναδικότητα του καθενός από εμάς να κρύβεται πίσω από κοινότυπα ρούχα και αξεσουάρ, που κάποιες φορές δε μας ευχαριστούν καν. Τα φοράμε μόνο και μόνο για να μοιάζουμε με τους άλλους, να μην ξεχωρίζουμε. Όμως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Γιατί, λοιπόν, να είναι πρόβλημα να ξεχωρίζεις; Είναι γνωστό πως η μόδα δεν μας αντιπροσωπεύει όλους ή σε όλα τα επίπεδα.

 Η εξωτερική μας εμφάνιση είναι καθρέφτης του εαυτού μας, είναι η εικόνα που θέλουμε να περνάμε προς τα έξω, αυτό που είμαστε ή αυτό που θέλουμε να δείχνουμε. Κάθε άτομο αρέσκεται να τονίζει διαφορετικά πράγματα στο εγώ του και αυτό πρέπει να φαίνεται στις επιλογές που κάνει στο ντύσιμό του. Σχετικά με το παραπάνω, τα τελευταία χρόνια προσωπικά δεν έχω βρει κανένα ζευγάρι παπουτσιού που να με ενθουσιάζει για να το αγοράσω, κάτι που να με χαρακτηρίζει. Πιστεύω ότι το ίδιο «πρόβλημα» έχουν κι άλλες κοπέλες και απλώς είναι υποχρεωμένες να φοράνε κάτι που ή δεν τις εκφράζει τόσο ή κάτι παλιό.  Συνεπώς, δε γίνεται να φοράμε όλες οι κοπέλες τα ίδια ρούχα, να έχουμε το ίδιο στιλ παπουτσιών και να χτενίζουμε το μαλλί μας με τον ίδιο τρόπο. Δεν είμαστε ίδιες, επομένως, δε μπορούμε να δείχνουμε και ίδιες.

  Έπειτα, μας πάει καθετί που γίνεται in από τη μια μέρα στην άλλη; Αν για παράδειγμα είναι της μόδας τα κολλητά φορέματα, σε μία πιο εύσωμη κοπέλα αυτά δεν ταιριάζουν και δε θα έπρεπε να είναι αναγκασμένη να τα φοράει για να μην την κακολογήσουν. Αν ,από την άλλη, είναι της μόδας οι μακριές φούστες, αυτές συνήθως δεν ταιριάζουν σε κοπέλες με πιο έντονες καμπύλες. Καταλήγουμε στο γεγονός ότι μια γυναίκα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζει το σώμα της, να το αποδέχεται και να συμβουλεύεται ανθρώπους ως προς τα κομμάτια που της πάνε και τη δείχνουν εκθαμβωτική, όχι ως προς αυτά που είναι στη μόδα.

  Αυτό που συμβαίνει, εν τέλει, με τη μόδα είναι ότι τη συνηθίζουμε. Βλέπουμε συνεχώς,  παντού τα ίδια σχέδια και τότε, σαν να μας καρφώνεται η εικόνα τους στο μυαλό. Μπορεί στην αρχή να τα δούμε και να τα σιχαθούμε, ενώ μετά από λίγο καιρό να πάμε και να τα αγοράσουμε, επειδή μας αρέσουν. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μας κάνουν κάτι σαν πλύση εγκεφάλου και από τις πολλές φορές που βλέπουμε κάτι είτε να φοριέται, είτε να διαφημίζεται, μας γίνεται εμμονή και θέλουμε να το αποκτήσουμε κιόλας. Ωστόσο, μέσα από αυτό το στιλ δεν είμαστε απόλυτα ο εαυτός μας (!)

Ένα πράγμα έχουμε να κάνουμε. Για να είμαστε πάντα στη μόδα, πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας μόδα. Τι εννοώ μ’ αυτό; Κάτι πολύ απλό. Μπορούμε να παρακολουθούμε τις νέες τάσεις και ανάλογα με το γούστο μας, την προσωπικότητά μας και το σώμα μας, να υιοθετούμε στο στιλ μας τα σχέδια που μας αρέσουν. Δε χρειάζεται να αλλάζουμε κάθε χρόνο τον τρόπο που ντυνόμαστε, χτενιζόμαστε και βαφόμαστε (άλλωστε, η μόδα έρχεται κ απέρχεται… κ ύστερα, ξαναέρχεται με πολλές επιρροές από το παρελθόν). Αν κάτι μας εκφράζει, τότε δε θα είναι ποτέ εκτός μόδας. Είναι κάτι δικό μας κι όπως μας αντιπροσωπεύει, έτσι πρέπει να το αντιπροσωπεύουμε κι εμείς. Φοράμε τα συγκεκριμένα ρούχα, για να νιώθουμε καλά μέσα μας, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται ως «ομορφιά» προς τους γύρω μας. Μαγκιά είναι να φέρνεις εσύ τη μόδα κι όχι να την ακολουθείς.  Λέγεται αλλιώς και μαγεία. We create our own style and we are beautiful…!!!

StEvy

 

You May Also Like