Το τέλος μίας σχέσης δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση. Ο κάθε χωρισμός συνοδεύεται από μία πληθώρα συναισθημάτων, τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, μία απώλεια που πρέπει να πενθήσουμε για να οδηγηθούμε στην αποδοχή της. Γύρω από αυτόν υπάρχουν κάποιοι μύθοι και κάποιες αλήθειες. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις αλήθειες, σε όλα αυτά που χρειάζεται να γνωρίζουμε όταν χωρίζουμε, στην διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει και σε όλα αυτά που θα έρθουν. Είσαι έτοιμη να μάθεις αυτές τις αλήθειες;

1η αλήθεια: ‘’Δεν θα ξεπεράσεις εύκολα έναν χωρισμό.’’ Ο χωρισμός, όπως και η κάθε απώλεια στη ζωή μας πρέπει να περάσει από συγκεκριμένα στάδια πένθους, όπως είναι η άρνηση, ο θυμός, η ενοχές, η μελαγχολία, έτσι ώστε να φτάσουμε στην αποδοχή της νέας πραγματικότητας. Ακόμα και αν είμαστε εμείς που χωρίζουμε τον άλλον, ακόμα και αν γνωρίζουμε πως η απόφαση του χωρισμού είναι η καλύτερη απόφαση που έχουμε πάρει μέχρι τώρα στη ζωή μας, αυτό δεν παύει να εμπεριέχει πόνο και θλίψη. Άλλωστε, κάθε αλλαγή στην ζωή μας, ακόμα και η θετική αλλαγή εμπεριέχει μία γλυκιά μελαγχολία.

2η αλήθεια: ‘’Αν κάνεις νέα σχέση γρήγορα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχεις προχωρήσει παρακάτω.’’ Οι περισσότεροι ως αντίδραση σε έναν χωρισμό, τείνουμε να βρίσκουμε κατευθείαν επόμενο σύντροφό, πιστεύοντας πως αυτό θα μας κάνει να ξεπεράσουμε τον πρώην. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού τις περισσότερες φορές όλα τα αρνητικά συναισθήματα του χωρισμού κάνουν την εμφάνισή τους στις επόμενες σχέσεις, αν δεν τα έχουμε επεξεργαστεί στον σωστό χρόνο και χώρο, δηλαδή κατά την διάρκεια του πένθους του χωρισμού.

3η αλήθεια: ‘’ Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, στη ζωή σου θα υπάρξουν αλλαγές.’’ Ο κάθε άνθρωπος στη ζωή μας αφήνει το δικό του λιθαράκι, το δικό του προσωπικό αποτύπωμα που αυτό θα το κουβαλάμε ακόμα και αν φύγει από την ζωή μας. Θα υπάρξουν αλλαγές, ακόμα και πρακτικές καθώς μετά από έναν χωρισμό, αλλάζει και η ρουτίνα της καθημερινότητά μας, οι ασχολίες μας και όλα αυτά που συνηθίζαμε να κάνουμε ζώντας στο ‘’μαζί’’. Η μετάβαση, λοιπόν από το ‘’μαζί’’ στο ‘’εγώ’’ φέρνει πολλές τόσο θετικές όσο και αρνητικές αλλαγές, στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε.

4η αλήθεια: ‘’Δεν είναι όλοι οι χωρισμοί το ίδιο.’’ Ο κάθε χωρισμός είναι διαφορετικός και μοναδικός. Μοναδικός, λοιπόν είναι και ο τρόπος που θα τον πενθήσουμε. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Το πως θα βιώσουμε έναν χωρισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η φύση της σχέσης που είχαμε με τον άλλον, ο χαρακτήρας μας, το υποστηρικτικό μας δίκτυο, το αν ήταν δική μας απόφαση ή όχι, η ηλικία μας και πολλά  άλλα. Πάρε τον χρόνο σου και φέρε τον στα δικά σου μέτρα.

5η αλήθεια: ‘’ Θα αγαπήσεις ξανά και θα αγαπηθείς.’’ Ένα από τα πιο συνηθισμένα αποτυπώματα που αφήνει ένας χωρισμός είναι η μειωμένη αισιοδοξία καθώς και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Νιώθουμε πως δεν θα ξαναμπούμε σε σχέση, δεν θα μας αγαπήσει κάποιος άλλος, δεν θα νιώσουμε ποτέ τα ίδια συναισθήματα που νιώσαμε για τον πρώην. Τα κακά νέα είναι πως θα χρειαστεί αρκετή προσωπική προσπάθεια έτσι ώστε να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου. Τα καλά νέα, όμως είναι πως μόλις την ανεβάσεις θα είσαι ξανά έτοιμη να νιώσεις δυνατά συναισθήματα, να αγαπήσεις, να μοιραστείς, να διεκδικήσεις.

6η αλήθεια ‘’ Μέσα από έναν χωρισμό κατανοείς καλύτερα τον εαυτό σου και τον αποδέχεσαι.’’ Όπως προαναφέραμε η διαδικασία θα είναι επίπονη και πολλές φορές η αυτοπεποίθησή σου θα πέσει στα πατώματα. Θα περάσεις από πολλές μοναχικές στιγμές που αν τις διαχειριστείς καλά, θα αποκομίσεις πολλά  πολύτιμα οφέλη. Σε εκείνες τις μοναχικές εσωτερικές σου αναζητήσεις, λοιπόν, καλείσαι να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου, να κατανοήσεις τα δυνατά και τα αδύναμα σου κομμάτια, να κατανοήσεις τον τρόπο που σχετίζεσαι ερωτικά, αλλά κυρίως τι θέλεις και τι ζητάς από την ερωτική σου ζωή. Όλα αυτά θα σε οδηγήσουν στο να αποδεχθείς τον εαυτό σου. Όταν το αποδεχθείς θα δημιουργήσεις χώρο και για έναν νέο σύντροφο στη ζωή σου.

Συμβουλή: Μη βιαστείς να μπεις σε άλλη σχέση. Πρέπει να απελευθερωθείς από τις λύπες που κουβαλάς από την προηγούμενη. Πρέπει να βρεις ξανά το ”εγώ”, που χάθηκε στο ”εμείς”. Αναγνώρισε την αναγκαιότητα του τέλους γιατί χωρίς τέλος δεν θα υπήρχε ιστορία, και χωρίς ιστορία δεν θα υπήρχε ζωή.

Το άρθρο γράφτηκε από την Ψυχολόγο-Οικογενειακή Σύμβουλο Γεωργία-Χριστίνα Κανελλοπούλου

 

You May Also Like