Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς που έχετε δουλέψει πίσω από την μπάρα! Έχοντας κάνει αυτή τη δουλειά δέκα χρόνια μπορώ να σου πω πώς να είσαι πίσω από την μπάρα δεν θέλει ταλέντο μόνο στο ποτό ή στον καφέ αλλά και στο να ακούς. Να ακούς την χαρά ή τον πόνο του άλλου.

Όταν έρχεται ο άλλος να καθίσει στην καρέκλα μπροστά σου και τον κοιτάξεις στα μάτια μπορείς αμέσως να διακρίνεις με τη διάθεση έχει έρθει. Σε βλέπει και του είσαι τόσο γνωστή φυσιογνωμία ώστε να σου μιλήσει αλλά και τόσο άγνωστος για να μην ντραπεί να το κάνει!

Το περιβάλλον οικείο , εγώ μη επικριτικός και η μοναξιά μπόλικη εκεί έξω και αυτά φτάνουν για να σου μιλήσει ο άλλος ανεξαρτήτως ηλικίας, δουλειάς και φύλου. Οι χωρισμένοι εδώ έχουν το κύριο λόγο. Ένας καλός καφές και η ερώτηση : «πώς πάνε τα πράγματα;» αρκούν για να μιλήσει ο πονεμένος!

Μπορεί όσο εσύ του φτιάχνεις τον καφέ του να σου πει ιστορία της ζωής του σε πέντε λεπτά. Εκεί που τελειώνει με την κατάθεση της ψυχής του του αφήνεις μπροστά του το ποτήρι με τον καφέ και η πρώτη γουλιά είναι σαν να του διώχνει όλη του τη πίκρα και μετά περιμένει από εσένα μια απλή κουβέντα.

Να του πεις ένα απλά «όλα καλά θα πάνε» και ενώ εσύ είσαι «άγνωστος» τον ανακουφίζει η κουβέντα σου να ξέρεις το μέλλον!

Πίσω από τη μπάρα σερβίροντας όλα αυτά τα χρόνια τον κόσμο μπορώ να σου πω τόσες ιστορίες που έχω δει να εξελίσσονται μπροστά μου, ζευγάρια να γνωρίζονται , ζευγάρια να χωρίζουν, ερωτικές ματιές, και άλλα τόσα που γράφεις βιβλίο.

Είναι και από τα πράγματα που δεν κάνουν ποτέ τη δουλειά σου μονότονη!

Βαριέται ποτέ ο ψυχολόγος να ακούει νέες ιστορίες;

Μέσα στα αρώματα του φρεσκοφτιαγμένου καφέ στη Σόλωνος 28 ακούγονται οι μεγαλύτερες εξομολογήσεις και εκμυστηρεύσεις για πρώην , για νυν , για σχέσεις μπερδεμένες και πολύπλοκες. Όλα έχουν την ομορφιά τους και όλα έχουν την χάρη τους.

Το άρθρο γράφτηκε από τον barista-barman Μιχάλη Μανικάκη και ιδιοκτήτη του Cafe28

You May Also Like