Φίλοι: μια μικρή, αλλά τόσο μεγάλη λέξη. Είναι… οι κορνίζες μας σε σχήμα καρδιάς, όπου κρύβουμε όλες τις όμορφες και άσχημες στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί τους. Χωρίς φίλους η ζωή θα ήταν σούπερ βαρετή. Και ποιος θα ήθελε βαρετά φοιτητικά χρόνια; NOT! Πρώτο σου μέλημα, λοιπόν, τώρα που θα μπεις στο πανεπιστήμιο είναι να κάνεις φίλους! Ως φοιτήτρια θα γνωρίσεις πολύ κόσμο, στο εγγυώμαι. Κάποιοι θα επονομαστούν άξια φίλοι σου, κάποιοι άλλοι όχι.

Να σας συστήσω τα είδη φιλίας στο πανεπιστήμιο:

  • Ο διπλανός σου μπορεί να γίνει κολλητός σου. Αφορμές για να μιλήσεις στο παιδί που συνήθως κάθεται δίπλα σου υπάρχουν. Να λείπουν οι ντροπές. Φόρα το χαμόγελό σου και πες του μια απλή «καλημέρα». Ρώτα μια απορία σου. Μιλήστε για τις εμπειρίες σας ως τώρα στην πόλη και τη σχολή. Αν και η γνωριμία σας αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό τυχαία, ίσως ανακαλύψετε πως έχετε περισσότερα κοινά από το έδρανο που μοιράζεστε. Άλλωστε, κάθε θέση μες την αίθουσα πρεσβεύει και μια φιλοσοφία στην παρακολούθηση του μαθήματος. Ή που δε θα είσαι ποτέ μόνη στις διαλέξεις ή που θα έχεις πάντα ένα συνοδοιπόρο προς το κυλικείο για να συζητήσετε τα νέα της εβδομάδας.
  • Είμαστε ομάδα. Ερχόμενη σε μια νέα πόλη θα ενταχθείς σε διάφορες ομάδες. Το πιθανότερο είναι να θελήσεις να συνεχίσεις το χόμπυ σου ή να διαλέξεις και κάποιο καινούριο. Χορός, μουσική, ποίηση, κινηματογράφος… και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Φυσικά, και μες τη σχολή υπάρχουν διάφορα σωματεία που σε εντάσσουν στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις εντός και εκτός πόλης, όπως επίσης και πολιτικές παρατάξεις (οι οποίες, βέβαια, θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή). Μια επιπλέον καλή ευκαιρία είναι να μελετάς πού και πού στη βιβλιοθήκη ή να γνωριστείς με τα άτομα που θα είστε ομάδα σε κάποιο εργαστήριο ή μια εργασία. Και ό,τι ήθελε προκύψει.
  • Φίλοι φίλων. Αυτοί ξεκινούν απ’ τον +1, γιατί έρχονται με καλές συστάσεις από φίλους σας. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ταιριάξετε ή ότι μπροστά τους θα μιλάτε πάντα άνετα (μάλλον δε θα είστε καν στην ίδια σχολή), όμως μια στις τόσες που θα βγαίνετε έξω για ένα ποτό, σίγουρα θα κάνετε χαβαλέ μεταξύ σας. Άσε που θα έχετε κάποιον να συμπληρώνει το καρέ του tichu.
  • Οι πρώτες φιλίες. Συνήθως τα άτομα που γνωρίζουμε πρώτα στη σχολή, όπως εκείνα που έτυχε να είμαστε κοντά στην ουρά της εγγραφής, εκείνα που δέχτηκαν να μας βοηθήσουν τις πρώτες μέρες στην πόλη, εκείνα με τα οποία ψάχναμε μαζί το αμφιθέατρο… δεν καταφέρνουν να γίνουν καλοί μας φίλοι. Κι αυτό, γιατί γνωριζόμαστε εντελώς από σπόντα. Η επαφή μας μαζί τους δε βασίζεται σε κάποια κοινά μας γούστα, ίδιες πεποιθήσεις ή παρόμοια νοοτροπία για τη ζωή. Μη στενοχωριέσαι. Μιλάμε για ένα είδος πειραματισμού, στο οποίο καθένας βιώνει διάφορες συμπεριφορές, γνωρίζοντας πλευρές άλλων ατόμων, αλλά και του εγώ του. Ευτυχώς, το τοπίο ξεδιαλύνεται μέσα σε περίπου ένα χρόνο, διότι κανείς σας δε θέλει να βρίσκεται συνεχώς με άτομα που δεν κολλάει. Όμως, τα καλύτερα έπονται!
  • Οι δοκιμασμένες φιλίες. Το όμορφο σε αυτή την ηλικία είναι πως αρχίζουμε να διαμορφώνουμε προσωπικότητα και να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Έτσι, έχουμε την ικανότητα να τσεκάρουμε αν όσοι μας περιτριγυρίζουν πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν φίλοι μας. Να είναι άνθρωποι με θετική αύρα, αισιόδοξοι, που προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη περίοδο, να νοιάζονται να πάρουν ένα τηλέφωνο και να ρωτήσουν πώς είμαστε, να αφιερώνουν χρόνο για μας, να είναι καλοί ακροατές χωρίς πάντα να κρίνουν, να μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες παλαβές ιδέες που έγιναν πραγματικότητα… και χιλιάδες άλλα «να» που καθένας έχει ανάγκη σε μια φιλική σχέση. Με αυτούς, τελικά, ωριμάζουμε και απομυθοποιούμε την όμορφη πραγματικότητα που ο οικογενειακός κύκλος είχε χτίσει για μας. Με αυτούς, τελικά, κάνουμε όνειρα για το μέλλον, δίχως να ξεχνάτε ο ένας τον άλλο, και σε αυτούς εμπιστευόμαστε τα πιο κρυφά μας μυστικά.

Οι φίλοι στο πανεπιστήμιο, ή όπως χαϊδευτικά τους αποκαλώ εγώ uni-friends,  είναι θησαυροί. Τους επιλέξαμε και μας επέλεξαν συνειδητά. Σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια είναι μερικοί από τους ανθρώπους που θα κρατήσουμε στη ζωή μας πάσει θυσία. Αυτοκόλλητοι, όπως με τα άτομα που μας ενώνουν ως τώρα οι στιγμές. Γιατί και με αυτούς τους φίλους σε λίγα χρόνια θα μας ενώνουν οι στιγμές. Uni-friends 4ever!

 StEvy Karlidou                                                                                                                      

You May Also Like