Εμείς οι άνθρωποι, εμείς οι ανήσυχοι άνθρωποι, που δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην ικανοποίηση των απολύτως βασικών αναγκών μας, έχουμε ευχή και κατάρα να βρισκόμαστε σε μια διαρκή εσωτερική (ενίοτε και εξωτερική) αναζήτηση.Ψάχνουμε. Τί; Τον εαυτό μας. Τον ιδανικό εαυτό μας. Μέσα από τον πειραματισμό, τη δημιουργία, την αδιάκοπη σκέψη και την αυτοκριτική.

Θα πει κάποιος ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Δεν ακούγεται κακό. Πιστέψτε με. Είναι. Διότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και βεβαίως ο ορκισμένος εχθρός του καλύτερου είναι το ιδανικό! Πολύ μπλέξιμο. Ουσιαστικά προσπαθείς να βρεις κάτι που δεν υπάρχει. Κι αυτό σου δίνει μεν κίνητρο, ώθηση, σε πάει ένα  βήμα παρακάτω αλλά πολλές φορές σε βάζει σε ένα φαύλο κύκλο αυτοεπίκρησης, αυτολύπησης και απογοήτευσης άθελά σου.

Χρειάζεται πολλή δύναμη  για να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη και η  αυτοεκτίμησή σου. Ανά πάσα στιγμή βρίσκεσαι σε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της απόλυτης ευτυχίας και της κατάθλιψης. Το κλειδί είναι να κρατάς γερά τα γκέμια του εγκεφάλου σου που μερικές φορές καλπάζει ως καλογυμνασμένο κάτασπρο άλογο στα καταπράσινα λιβάδια της σκέψης και αγνοεί τον κίνδυνο ενός απότομου γκρεμού ή μιας καλοστημένης παγίδας.

Στο σημείο αυτό, σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος, μπορεί να βοηθήσει είτε κάποιος που είχε παρόμοια εμπειρία και ξέρει να σε συμβουλέψει είτε κάποιος ειδικός. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ βοηθητική η συνδρομή του από μαρτυρίες φίλων και γνωστών που έχουν απευθυνθεί σε ψυχολόγο προκειμένου να ξεμπλέξουν το κουβάρι του μυαλού τους και το έχουν καταφέρει.

Η εσωτερική αναζήτηση λοιπόν δεν μπορεί να πάψει να συμβαίνει. Τα ερεθίσματα, οι ευκαιρίες, οι εξελίξεις αυξάνονται όπως και να το κάνουμε. Οπόταν το θέμα είναι να βρούμε τα σωστά μονοπάτια που θα οδηγούν σε οάσεις και δε θα είναι αδιέξοδα. Το αν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας ή με την αρωγή κάποιου παραμένει ένα ερώτημα. Εδώ πρέπει να ακολουθήσουμε και λίγο το ένστικτο και τη φωνή της καρδιάς μας. Για να βρούμε την πολυπόθητη ηρεμία και ισορροπία.

Γιώτα Ροζάνα 

You May Also Like