Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
  • 2 φακελάκια (2Χ11γρ.) ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 3 φλ. ταχίνι
  • 1 και 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Βήματα

  •  Βήμα 1 Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, την κανέλα και ανακατεύετε. Μετά, βάζετε τη μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Ρυζιάζετε, δηλαδή τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζετε λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνετε καλά μέχρι να πετύχετε μία αφράτη ζύμη. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μπολ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη, περίπου 1 ώρα.
    Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βάζετε στη φωτιά. Όταν αρχίσει να κοχλάσει το ξαφρίζετε, δηλαδή αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βράζετε για 7-8 λεπτά.
    Βάζετε στον κάδο του μίξερ το ταχίνι και χτυπάτε για 4-5 λεπτά. Μετά, προσθέτετε τη ζάχαρη και την κανέλα. Συνεχίζετε το χτύπημα για ακόμα 2-3 λεπτά.
  •  Βήμα 2 Μοιράζετε τη ζύμη στα δύο. Παίρνετε το 1 κομμάτι και το ανοίγετε σε μακρύ μπαστουνάκι. Το κόβετε σε 4 μέρη. Παίρνετε το 1 κομμάτι και το ανοίγετε λίγο με τον πλάστη. Το πλάτος του πρέπει να είναι 14 εκατοστά. Το βάζετε στην ειδική μηχανή φύλλου και το ανοίγετε στο νούμερο 1. Μετά το ανοίγετε στο νούμερο 4. Το μήκος του πρέπει να είναι 50 εκατοστά. Αν είναι περισσότερο το κόβετε. Βάζετε 2 ½ κουταλιές γέμιση και την απλώνετε με την πίσω μεριά ενός μεγάλου κουταλιού προσέχοντας να μην πάει στις άκριες. Διπλώνετε το φύλλο μέχρι να κλείσει. Το ρολάρετε μέχρι να έχει 50 εκ. μήκος. Παίρνετε τις 2 άκριες και τις στρίβετε αντίθετα. Μετά, τις γυρίζετε και από τις 2 πλευρές (αντίθετα), σαν σαλιγκάρι σχηματίζοντας το γράμμα S.
  •  Βήμα 3 Bάζετε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και το πιέζετε με την παλάμη σας και μετά με τον πλάστη μέχρι να έχετε μία πίτα με διάμετρο 13 εκ. (Θα βγει λίγη γέμιση απέξω και αυτό είναι που νοστιμίζει τις τασιηνόπιτες). Τη βάζετε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα.
  •  Βήμα 4 Επαναλαμβάνετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Σκεπάζετε τις τασιηνόπιτες με πετσέτα και τις αφήνετε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
  •  Βήμα 5 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε τις τασιηνόπιτες για 30 -35 λεπτά. Μόλις τις βγάζετε από το φούρνο τις βουτάτε στο σιρόπι και τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

You May Also Like