Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο
  • 3 κουταλάκια (11γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 5 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 καρφιά γαρίφαλο
  • ½ φλιτζανάκι ροδόσταγμα
  • Για τη σοκολατένια γέμιση
  • 1 φλιτζάνι μπισκότα τύπου morning coffee αλεσμάνα
  • 1 κουταλιά ρόφημα σοκολάτας
  • 1/3 φλιτζανιού χλιαρό γάλα
  • Για τη γέμιση με χαλούμι
  • 1 χαλούμι κομμένο σε κύβους
  • μέλι

Βήματα

  • Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι
  •  Βήμα 1 Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και την τοποθετείτε στη φωτιά.
  •  Βήμα 2 Όταν λιώσει η ζάχαρη βάζετε την κανέλα, τα γαρίφαλα,  το ροδόσταγμα και αφήνετε να κοχλάσει το σιρόπι.
  •  Βήμα 3 Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 1-2 λεπτά μόνο. Αφήνετε να κρυώσει.
  • Για τη σοκολατένια γέμιση
  •  Βήμα 1 Βάζετε το γάλα σε ένα φλιτζάνι και διαλύετε μέσα το ρόφημα σοκολάτας.
  •  Βήμα 2 Τοποθετείτε τα αλεσμένα μπισκότα σε ένα μπολ και ρίχνετε λίγο λίγο το γάλα με τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη.
  •  Βήμα 3 Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  •  Βήμα 4 Βγάζετε από το ψυγείο και φτιάχνετε μικρές μπαλίτσες (στο μέγεθος μίας μπίλιας).
  • Για τη ζύμη
  •  Βήμα 1 Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύετε και βάζετε τη μαγιά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και ρίχνετε λίγο – λίγο το νερό, ενώ παράλληλα χτυπάτε μέχρι να σχηματιστεί ένας αφράτος χυλός. Προσοχή δεν πρέπει να είναι σφικτός, ούτε αραιός ο χυλός.
  •  Βήμα 2 Σκεπάζετε το μπολ με μία πετσέτα, βάζετε από πάνω μία κουβέρτα και το βάζετε σε ζεστό μέρος για 1- 1 ½ ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμο το μίγμα θα δείτε στην επιφάνεια να σχηματιστούν φουσκάλες.
  •  Βήμα 3 Βάζετε μπόλικο λάδι σε μία πλατιά κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Βάζετε λάδι σε ένα φλιτζάνι.  Χαμηλώνετε τη φωτιά (αν είναι δυνατή θα καούν απέξω οι λουκουμάδες και μέσα θα είναι ωμοί) και με την αριστερή σας παλάμη παίρνετε ζύμη.
  •  Βήμα 4 Κλείνετε τα δάκτυλα και με ένα κουταλάκι που έχετε βουτήξει στο φλιτζάνι με το λάδι κόβετε το χυλό που εξέχει και το ρίχνετε το ζεστό λάδι, σπρώχνοντας με τον αντίχειρα τη ζύμη από το κουταλάκι.
  •  Βήμα 5 Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα λουκουμάδες. Κατά διαστήματα βουτάτε το κουταλάκι στο λάδι. Βοηθά τη ζύμη να μην κολλά στο κουταλάκι.
  •  Βήμα 6 Γυρίζετε τους λουκουμάδες με μία τρυπητή κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.
  •  Βήμα 7 Τους βγάζετε σε σουρωτήρι και τους βάζετε αμέσως στο κρύο σιρόπι. Τους βγάζετε σε σουρωτήρι για να φύγει το επιπλέον σιρόπι και μετά να σερβίρετε.
  •  Βήμα 8 Αν θα κάνετε με τη σοκολατένια γέμιση τότε βάζετε στην παλάμη σας την μικρή μπαλίτσα και προσθέτετε ζύμη. Όταν θα κόψετε τη ζύμη να είστε σίγουροι ότι μέσα είναι και η γέμιση. Τους βουτάτε κι αυτούς στο σιρόπι.
  •  Βήμα 9 Αν θα βάλετε χαλούμι, τότε  παίρνετε στην παλάμη σας ένα κύβο χαλουμιού και προσθέτετε ζύμη. Όταν θα κόψετε τη ζύμη να είστε σίγουροι ότι μέσα είναι και το χαλούμι.
  •  Βήμα 10 Τους βγάζετε από το τηγάνι και περιχύνετε με μέλι.

You May Also Like