Συστατικά

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άρμη),
  • 2 μέτριες, ώριμες ντομάτες,
  • ½ κιλό κιμάς (καλύτερα μισός χοιρινός και μισός βοδινός),
  • 3 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή 1 κουταλάκι τριμμένος ξηρός,
  • 2 κουταλιές χυμός λεμονιού,
  • 1/4 φλ. ρύζι,
  • ½ φλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (Passata),
  • ½ φλ. ελαιόλαδο,
  • Αλάτι, πιπέρι

Βήματα

  •  Βήμα 1 Ξεπλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Τα αφήνετε να βράσουν για 5-10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι) για να μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια. Όταν κρυώσουν, τα βγάζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
  •  Βήμα 2 Περνάτε τις ντομάτες στον τρίφτη (όχι τον πιο ψιλό) ή τις αλέθετε στο μπλέντερ, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ μέχρι να τις ψιλοκόψετε, χωρίς να γίνουν χυμός. Τις βάζετε με τον κιμά, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το λεμόνι και το ρύζι σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά το μίγμα.
  •  Βήμα 3 Ξεχωρίζετε όσα αμπελόφυλλα είναι σπασμένα και τα απλώνετε στον πάτο μιας μέτριας, βαριάς κατσαρόλας (για να προφυλάξουν τα κουπέπια που θα μπουν μέσα να μην κολλήσουν και ρίχνετε μέσα το μισό ελαιόλαδο. Παίρνετε ένα-ένα τα γερά αμπελόφυλλα, τα βάζετε με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω (αυτήν που δεν είναι γυαλιστερή), με την πλατιά πλευρά τους προς το μέρος σας και αφαιρείτε το κοτσανάκι τους (αν έχουν). Ύστερα, βάζετε στο πλατύ μέρος τους 1 μικρή κουταλιά γέμιση, φέρνετε τα πλευρά του φύλλου από πάνω και τα τυλίγετε σε κυλινδρικά ρολά. Τα βάζετε σε στρώσεις στην κατσαρόλα, το ένα σφικτά δίπλα στο άλλο (όταν γεμίσει ο πάτος, κάνετε δεύτερη στρώση κ.λπ.). Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (Passata), και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να τα καλύψει.
  •  Βήμα 4 Παίρνετε ένα ρηχό πιάτο που να χωράει μέσα στην κατσαρόλα και το βάζετε ανάποδα (η βάση του να είναι προς τα πάνω) πάνω στα κουπέπια, σαν βαρίδι, για να μην κινούνται στο ψήσιμο και να ξετυλιχτούν. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνετε να κοχλάσουν, την σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοψήνετε για 1 ώρα. Τα σερβίρετε συνοδεύοντάς τα, αν θέλετε, με γιαούρτι.

You May Also Like