Παραδοσιακά η σαλάτα ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιάτα που κυριαρχούσε στο κυπριακό τραπέζι. Και η βαρωσιώτικη σαλάτα πρωταγωνιστεί στην καλοκαιρινή καθημερινή διατροφή μας.
Τη συνταγή μας την εμπιστεύτηκε o chef Ερμής Παναγιώτου
Συστατικά
- 1 μελιτζάνα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 2 κόκκινα κρεμμύδια
- 200 γραμ. ντοματίνια κομμένα σε έκτα
- 2 αγγουράκια κομμένα σε κύβους
- 2 πιπεριές κομμένες σε κύβους
- 1 ματσάκι γλιστρίδα
- λίγο φρέσκο δυόσμο
- 5-6 παξιμαδάκια ντάκος
- 10 μαύρες ελιές, ψημένες στη σχάρα
- 60 γραμ. αντσούγιες
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγη ρίγανη
- 1 λεμόνι
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κουταλιά λαδόξιδο
- 3 φυλλαράκια κάπαρη
- 200 γραμ. φέτα
Βήματα
- Βήμα 1 Μαρινάρετε τους κύβους της μελιτζάνας σε ελαιόλαδο και τους πασπαλίζετε με ρίγανη και τους ραντίζετε λεμόνι.
- Βήμα 2 Ψιλοκόβετε τα κόκκινα κρεμμύδια και το φρέσκο δυόσμο.
- Βήμα 3 Ξεφυλλίζετε τη γλιστρίδα, κρατώντας τα φύλλα της.
- Βήμα 4 Κρατάτε ξεχωριστά το δυόσμο. Κόβετε τα ντοματίνια σε έκτα, το αγγουράκι και τις πιπεριές σε κύβους.
- Βήμα 5 Σε ένα μπολ λιώνετε τη φέτα με ένα πιρούνι.
- Βήμα 6 Την πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και αφού αναμίξετε καλά και γίνει ένα ομοιογενές μίγμα, πλάθετε μικρές μπαλίτσες.
- Βήμα 7 Αναμιγνύετε σε μια σαλατιέρα τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, τη γλιστρίδα, τα ντοματίνια, το αγγουράκι, τις πιπεριές, τα παξιμάδια και τις ελιές και τα σερβίρετε.
- Βήμα 8 Από πάνω βάζετε τις αντσούγιες, τη ρίγανη, την κάπαρη και τα μπαλάκια από φέτα και δυόσμο.