Τον Κωνστάντιο τον γνώρισα μέσα από την δουλειά του, είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει και αυτό φαίνεται. Δεν θα πω πολλά για εκείνον, αλλά θα αφήσω να διαβάσετε την συνέντευξη που μου παραχώρησε και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν πολύ αυτά που αναφέρει.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και από πότε ξεκινήσατε να κατασκευάζετε φωτιστικά.

“Είμαι ο Κωνστάντιος Τραυλός με καταγωγή από την Χίο. Από μικρός είχα μια τάση να βλέπω μια διαφορετική όψη και χρήση στα πράγματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στη ζωή τους, καθώς επίσης και στην χρησιμότητα υλών που έβρισκα γύρω μου και που για τους περισσότερους ήταν άχρηστες και ασήμαντες. Μου γέμιζε την ψυχή να δημιουργώ πράγματα όπως μικροέπιπλα, διακοσμητικά, φωτιστικά και άλλες κατασκευές και να τους δίνω ζωή και χρηστικότητα ξανά. Αργότερα στην εφηβική μου ηλικία, η φυγή μου από το νησί ήταν καθοριστικής σημασίας για την καλλιτεχνική και δημιουργική μου πορεία μιας και στην Αθήνα μπόρεσα να βρεθώ ανάμεσα σε ανθρώπους και χώρους που με πήγαιναν κάθε μέρα ένα βήμα παρακάτω. Ξεκίνησα να κατασκευάζω φωτιστικά ολοκληρωμένα γύρω στα 26 μου περισσότερο για προσωπική χρήση και για φίλους. Έχω τελειώσει τεχνική σχόλη ως μηχανολόγος. Στα 28 μπήκα στην ΑΚΤΟ στο τμήμα της αρχιτεκτονικής διακόσμησης. Είχα το ψώνιο να γίνω διακοσμητής, παρόλο που στον βιομηχανικό σχεδιασμό οι καθηγητές με προέτρεπαν να το επιλέξω ως ειδικότητα. Εργάστηκα κάποια χρονιά ως διακοσμητής σε σπίτια και βιτρίνες καταστημάτων μέχρι η ψυχή μου να κάνει τον κύκλο της και να ανακαλύψω ότι είμαι δημιουργός του άυλου -της ιδέας, της σκέψης- σε ύλη.”

Τι σας εμπνέει σε κάθε φωτιστικό? Για εμένα υπάρχουν δύο είδη έμπνευσης.

α) Αυτή των φωτιστικών που θα παρουσιάσω σε μια προσωπική μου έκθεση, όπου τα υλικά με τα οποία θα φτιαχτεί κάθε φωτιστικό ταξιδεύει την ψυχή μου μέσα από γαλήνια νερά ή αναμαλλιασμένα κύματα μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη της και β) Αυτή που καλούμαι ως σχεδιαστής να προτείνω φωτιστικά για κάποιο χώρο, όπου σ’ αυτή τη περίπτωση με εμπνέει τόσο το ύφος του, η αρχιτεκτονική του, όσο και η ταυτότητα του σύμφωνα πάντα με τις γνώσεις μου ως διακοσμητής.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περνάτε στον κόσμο μέσα από τις δημιουργίες σας ;

Κανένα μήνυμα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Εγώ απλά υπάρχω. Όπως υπάρχουν κι όλες αυτές οι κατά τα άλλα μικρές και ασήμαντες ομορφιές στον κόσμο γύρω μας, δίπλα μας που ο καθένας μπορεί να τις δει ή να τις προσπεράσει. Το μήνυμα το παίρνει ο καθένας μόνος του όπως το έχει ανάγκη η ψυχή του και οι ανάγκες στη ζωή του.

Αναφέρεστε συχνά στην ψυχή.

Είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι είμαστε ψυχή. Ένας αέρας που γεννάει επιθυμίες, όνειρα, σκέψεις, ουρλιαχτά. Γι αυτό υπάρχουν και οι ειδικότητες του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου. Πάνω στην ψυχή βασίζονται όλοι οι νόμοι της ζωής και της κοινωνίας που δημιούργησαν οι αρχαίοι σοφοί πρόγονοι μας. Η υγιής ψυχή κάνει αυτόν τον κόσμο όμορφο.

Ποιον δημιουργό από Ελλάδα ή από εξωτερικό θα θέλατε να φτάσετε και γιατί?

Χα χα χα χα… Ωραία ερώτηση που θέλει λεπτή απάντηση. Δεν θέλω να φτάσω κανέναν δημιουργό. Σέβομαι κάθε δημιουργό και χαίρομαι που κατάφερε να δώσει χαρά, έμπνευση και συναισθήματα στους συνανθρώπους μας. Αυτό το “φτασιμο” έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε δημιουργού και τα όρια του. Εγώ γνωρίζω ποιος είμαι αλλά δεν γνωρίζω ακόμα τα όρια μου.

Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους, ποια είναι η συμβουλή σας στα νέα παιδιά που κυνηγούν τα όνειρά τους?

Τα λόγια μου και όχι η συμβουλή μου είναι “πρόσεχε τι εύχεσαι”. Το ρήμα “εύχομαι” πηγάζει απ’ την ψυχή και μόνο όταν θέλεις κάτι πραγματικά το επιτυγχάνεις, πληρώνοντας πάντοτε το τίμημα των ονείρων σου. Καμία κρίση οικονομική και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το χείμαρρο της επιθυμίας της ψυχής. Όλα γίνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποτε έρχεται η ολοκλήρωση και η ωρίμανση, όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Κι αν η πραγμάτωση του δείχνει μακρινή και απραγματοποίητη να μη το βάλουν κάτω, μια στιγμή επιτυχίας αξίζει όσο μια ολόκληρη ζωή τιμών και δόξας.

Ποιο είναι το όνειρό σας που θέλετε να γίνει πραγματικότητα πάνω στην δουλειά σας;

Πραγματικά πλέον δεν κάνω όνειρα. Ζω και χαίρομαι τις στιγμές που έρχονται νιώθοντας ένα με το όλον. Νομίζω θα έρθει κάποτε η μέρα που θα πω πως έζησα ένα όνειρο χωρίς να το είχα φανταστεί . 

Ποιο είναι το μότο σας αυτή την εποχή και ποιο το αγαπημένο σας τραγούδι που σας εκφράζει?

Μότο δεν είχα πότε παρά μόνο τα παρακάτω λόγια.. Ότι χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι χέρια, κλείσε τα μάτια… τι βλέπεις;.. άνοιξέ τα… δημιούργησε! Έχω δυο αγαπημένα τραγούδια. Είναι του Μπάμπη Στόκα. “Ο βασιλιάς της μοναξιάς” και “Αντέχω”.

Που μπορεί να σας βρει κανείς;

Επειδή πλέον έχω επιστρέψει στον τόπο μου , χρησιμοποιώ πολύ τα social media για την πρώτη γνωριμία των ενδιαφερομένων για τη δουλειά μου, όπως το instagram @konstantiostravlos και το facebook Konstantios Travlos. Το mail μου είναι kontravlos@gmail.com και το τηλέφωνο για πιο άμεση επικοινωνία, 6948249111.

Το ότι βρίσκεστε στο νησί δεν σας δυσκολεύει να αναλάβετε μια δουλειά που βρίσκεται εκτος;

Όχι. Καθόλου. Υπάρχουν τρόποι στο να γίνει η δουλειά σωστά και με επιτυχές αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται και μέσω ίντερνετ όπου ο ενδιαφερόμενος μου στέλνει φωτογραφίες από το χώρο του και του ετοιμάζω τρισδιάστατα σχέδια στον υπολογιστή με τα φωτιστικά και την απόδοση του φωτός σε αυτόν και εν συνεχεία αποστέλλω τα φωτιστικά ή σε άλλες περιπτώσεις μεταφέρομαι στον προκείμενο χώρο και εργάζομαι εκεί.

Μια ευχή για το it’s my life αλλά και για όσους σας παρακολουθούν;

Για το “it’s my life” δεν έχω να προσθέσω κάτι μιας και ο τίτλος του είναι μότο ανεκτίμητης αξίας. Μένει μόνο να αφουγκραστεί κανείς αυτές τις λέξεις και να ξεχυθεί, να γίνει αέρας. Για τους φίλους αναγνώστες σας να τους ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο τους που αφιέρωσαν για να με διαβάσουν και εύχομαι από την ψυχή μου η ψυχή τους να βρει το δρόμο της.

Κλείνοντας, σας ευχαριστώ πολύ Τίνα για την όμορφη έκπληξη να βρίσκομαι ανάμεσα σας, μοιράζοντας μαζί σας προσωπικές μου σκέψεις και όμορφα συναισθήματα. Καλή συνέχεια σε όλους μας.

You May Also Like