Είναι γνωστό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία ανεβαίνει και εμείς αναζητούμε λίγη δροσιά παραπάνω και τα κλιματιστικά δουλεύουν περισσότερες ώρες. Όμως αυτό που δεν ξέρουμε σύμφωνα με τις έρευνες είναι ότι η αδιάκοπη και κακή χρήση των κλιματιστικών βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.

Η αδιάκοπη χρήση των κλιματιστικών μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, κρυολογήματα και ψύξεις, ειδικά όταν αυτά δεν συντηρούνται και δεν γίνεται σωστή χρήση.

Όταν κάποιος μπαινοβγαίνει συνέχεια από το κρύο στη ζέστη, δεν καθαρίζει τα φίλτρα και δεν αερίζει τους χώρους είναι ευάλωτος για εμφάνιση ψύξης. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει ξήρανση στο δέρμα και στους βλεννογόνους και να κολλήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια. Τέλος, πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία μας από τα κλιματιστικά είναι αλλεργίες, φαινόμενα ρινίτιδας και ερεθισμός του λαιμού και των ματιών.

Το κλιματιστικό του σπιτιού μας δεν πρέπει να μας δροσίζει μονάχα, αλλά και να μας προφυλάσσει από τους κινδύνους για την υγεία μας. Αυτό προϋποθέτει τακτική και σωστή συντήρηση. Δείτε ποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία μας:

  • Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με την χρήση τους.
  • Ρυθμίζετε την θερμοκρασία σε λογικές τιμές (όχι στους 18 βαθμούς Κελσίου), έτσι ώστε να μην ζεσταίνεστε, αλλά ούτε και να κρυώνετε.
  • Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα όταν κοιμάστε με ανοικτό κλιματιστικό.
  • Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε τακτικά έπιπλα και υφάσματα που μπορεί να πιάσουν σκόνη.
  • Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.
  • Mην κάθεστε εκεί που «χτυπάει» το κλιματιστικό για πολύ ώρα. Το πιθανότερο είναι την επόμενη μέρα να υποφέρετε από ψύξη, πονοκέφαλο ή μυϊκούς σπασμούς.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό συμβουλευτείτε τους ειδικούς.
  • Δοκιμάστε και τους ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου. Καταναλώνουν λιγότερο και επιπλέον σας δίνουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ενώ διώχνουν και τα κουνούπια.

Καλό Καλοκαίρι!!!

Πηγή 

You May Also Like