Συχνά στη ζωή μας έχουμε συνηθίσει πολλές φορές οι φίλοι μας να έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς τα ίδια «θέλω» και ούτω καθεξής .Συνεπώς μπαίνουμε σε μια διαδικασία βολικότητας καθώς και επανάπαυσης καθώς εφόσον έχουμε τα ίδια θέλω δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε κάτι αλλά ούτε και να έχουμε απαιτήσεις από το απέναντι πρόσωπο !Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν αν στη ζωή μας είχαμε έναν φίλο με διαφορετικές ανάγκες «θέλω» και διαφορετικό τρόπο ζωής από εμάς καθώς και κάποιες ικανότητες λιγότερες από εμάς κάτι που σίγουρα θα έβαζε εμάς σε διαδικασία είτε να θυσιάσουμε κάτι που εμείς θέλουμε είτε να κάνουμε κάποια πράγματα ποιο ασυνήθιστα για το σύνολο της κοινωνίας μας .

Στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα δείτε έναν διαφορετικό φίλο ναι διαφορετικό όχι προς την ανθρώπινη φύση αλλά ως προς την κοινωνία μας η οποία έχει θέσει εκτός των στάνταρ της αυτά τα άτομα όπως τον  Μάριο . Ο Μάριος είναι ένα άτομο Α.Μ.Ε.Α το οποίο είναι δραστήριο μορφωμένο και αξιόλογος χαρακτήρας έτυχε να τον γνωρίσω μέσα από την καριέρα μου αμέσως διέκρινα το πάθος του για την ζωή η οποία όταν τον γνώρισα είδα ότι δεν είχε καμία διαφορά με την δική μας καθημερινότητα με την διαφορά όμως ότι ο Μάριος για να κάνει ότι εμείς θεωρούμε δυστυχώς δεδομένο και φυσιολογικό χρειάζεται κάποιον δίπλα του είτε ως βοηθό είτε ως ένα άτομο εμπιστοσύνης.

Έτσι λοιπόν γνώρισα και τον Γιάννη ένας από τους κολλητούς του ο οποίος Γιάννης είναι απ όσο εγώ είδα κάτι παραπάνω από αδερφός τον βοηθά τον στηρίζει τον αγαπά και όλα τα συναφή. Είδα όμως κάτι πολύ σημαντικό ότι μαζί είναι τόσο δεμένοι και εντέλει κάνουν περισσότερα πράγματα πολύ πιο ενδιαφέροντα από τη δική μου καθημερινότητα κάτι που αμέσως με ώθησε στο να καταγράψω μέσα από ένα διαδραστικό κόνσεπτ  φωτογραφικό τις στιγμές που περνούν μέσα στη μέρα !

Φυσικά είναι αδύνατον να καταγραφούν φωτογραφικά όλες οι στιγμές καθώς ο χρόνος είναι μηδαμινός παρόλα αυτά μου αρκεί που κατάφερα να αποτυπώσω την αληθινή αγάπη και θυσία που κάνει έκαστος που εντέλει αποπνέει από την θέληση και την ουσιαστική μέριμνα των δυο !Προσωπικά αυτά τα στοιχειά δεν τα έχω δει στις φιλίες γενικά ανά τη ζωή μου που έχω παρατηρήσει ίσως και αυτό να με ώθησε τόσο πολύ σε αυτό το φωτογραφικό κόνσεπτ .Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διδαχή βγαίνει μέσα από τις πράξεις μας η ουσιαστικότητα και η αλήθεια μιλάει μέσα από αυτά που εμείς κάνουμε δείχνουμε ή πράττουμε με την γλωσσά του σώματός μας αλλά και με την έμπρακτη προσφορά μας στους γύρω μας ! 

Τέλος θα δείτε παρακάτω το φωτογραφικό κόνσεπτ σε πολλά καρέ αφήνοντας καλύτερα την εικόνα να μιλήσει από μόνη της άλλωστε ο κάθε αναγνώστης την διαβάζει διαφορετικά εύχομαι και εσείς να προβληματιστείτε όπως έκανα και εγώ και να παρατηρήσετε από την δική σας εμπειρία τι λείπει από την κάθε φιλική σχέση και έτσι όλοι να γίνουμε καλύτεροι και να κάνουμε θυσίες για τους γύρω μας ιδιαίτερα τους καλούς μας φίλους και να είμαστε κοντά τους από αγάπη και όχι από συμφέρον και κοινωνικά κριτήρια !!!

Γράφει ο φωτογράφος Χρήστος Λαρισαίος

Ο Μάριος έγραψε για τον Χρήστο :

“Είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω σε ακόμη ένα project του Χρήστου Λαρισαίου αυτή τη φορά με θέμα την δημιουργία της φιλίας  κινητικές δυσκολίες.
Με το που ο Χρήστος μου έκανε αυτή την πρόταση Και προσπάθησε να μου την οπτικοποίησει νοερά, την αποδέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είπα αυτό είναι! Πάμε να το κάνουμε”
Μου ζήτησε λοιπόν να πάρω μαζί έναν από τους καλύτερους μου φίλους και να πάμε σε ένα όμορφο μέρος για να τραβήξουμε κάποιες λήψεις.
Οι περισσότερες φωτογραφίσεις που κάνουμε είναι βασισμένες σε προσωπικά μου βιώματα. Εχώ μοιραστεί με το Χρήστο  κάποιες από τις ιστορίες μου και εκείνος  προσπάθησε  να της  ζωντανέψει  στο φωτογραφικό φακό.  Υπάρχουν όμως και φωτογραφήσεις που ο Χρήστος τις έχει επεξεργαστεί με τη φαντασία του. Κάνουμε πράγματα που αναδεικνύουν και άλλες πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου ασχέτως του βαθμού αναπηρίας τον οποίο οποίο ενέχει.

Είναι αλήθεια ότι η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή του ατόμου. Τα ΑμεΑ δέχονται ένα πλήθος στερεοτύπων και προκαταλήψεων που δυσκολεύει αρκετά τη συνύπαρξη με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Εγώ προσωπικά δεν το έβαλα κάτω πήγα κόντρα στο ρεύμα και σήμερα μαζί με τους φίλους μου ζω τη ζωή που αξίζει στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Για μένα είναι ευλογία που έχω γνωρίσει τον Χρήστο. Είναι  ένας εξαιρετικός άνθρωπος, προσγειωμένος, με σεβασμό σε αυτό το οποίο κάνει και με μία απίστευτη όρεξη να ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια πράγματα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός πού συνεργάζομαι μαζί του και που εύχομαι πραγματικά να φτάσει και να εκπληρώσει όλους του τους στόχους”


You May Also Like