Από τα «βρώμικα» γράμματα του James Joyce, στα γυμνά DM του Instagram.

Κάποτε -ίσως να- φάνταζε παρανοϊκό, σήμερα είναι η ευχάριστη νότα στη καθημερινότητά μας. Η έξαψη του αγνώστου και η φαντασία καθιστούν τις συζητήσεις ερωτικών μηνυμάτων ακόμη πιο sexy. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, ένας έφηβος από την Παρίσι μπορεί να έρθει σε οργασμό με μία συνομήλική του από τον Καναδά, χωρίς να χρειαστεί να βρεθούν ποτέ από κοντά. «Μόλις τελειώσουμε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τα τηλέφωνά μας και να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας», τονίζει χαμογελώντας ο Bill K. «Χρειάζεται μόλις μισή ώρα, άλλες φορές και ακόμη λιγότερο, ώστε να έρθω σε οργασμό. Είναι τόσο βολικό. Και το προτιμώ από το πορνό».

Το «sexting» είναι ένα συνθετικό του «σεξ» και του «γραπτού μηνύματος» ή ψηφιακής μετάδοσης σεξουαλικών μηνυμάτων και εικόνων. Μάλιστα, ο όρος επισημοποιήθηκε πριν από μία δεκαετία. Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκίνησε το 2009, όταν έξι φοιτητές της Pennsylvania αντιμετώπισαν κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας μετά την αποστολή και διάδοση γυμνών φωτογραφιών συμμαθητών τους. Τον Μάρτιο της ίδιας χρόνιας, το NPR (Δημόσιος Ραδιοφωνικός Σταθμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον) χαρακτήρισε την πρακτική ως μία «ανησυχητική νέα τάση των εφήβων» και μέχρι τον Δεκέμβριο, ο όρος κέρδισε τον τίτλο της νούμερο 1 buzz λέξης του έτους. Μάλιστα γύρω στο 15% των εφήβων είχαν στείλει ή παραλάβει ένα… πονηρό μήνυμα το 2009.

Ωστόσο η αποστολή ερωτικών μηνυμάτων δεν είναι ακριβώς μία συνήθεια της γενιάς των millennials.

Το sexting ήρθε να ορίσει ένα σημαντικό συστατικό της online επικοινωνίας. Και, παρά την κοινή γνώμη, αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια «νέα εφηβική τάση». Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, το 88% των ενηλίκων ανέφεραν ότι έχουν στείλει έστω και μία φορά στη ζωή τους ένα ερωτικό μήνυμα, υποδηλώνοντας με κάποιο τρόπο ότι οι έφηβοι του 2009 έχουν γίνει οι ώριμοι ενήλικες του σήμερα που ανατράφηκαν μέσω αυτής της τεχνολογικής σχέσης.

«Αυτό είναι πραγματικά ενδεικτικό του πώς ενσωματώνεται η τεχνολογία στην επικοινωνία και στις σχέσεις μας» λέει ο Dr Rob Weisskirch, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι ένα μέρος του δρόμου που έχουν πάρει οι σχέσεις αυτές τις ημέρες».

Ωστόσο η αποστολή ερωτικών μηνυμάτων δεν είναι ακριβώς μία συνήθεια της γενιάς των millennials. Ο μυθιστοριογράφος James Joyce έστελνε «βρόμικα» γράμματα στην σύντροφό του, Nora Barnacle, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Warren G. Harding, έγραψε στην ερωμένη του πάνω από 100 sexy εξομολογήσεις για μια δεκαετία πριν από την προεδρία του (1921-23). Παρόλα αυτά, το καυτή αλληλογραφία αυξήθηκε σημαντικά με την εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, για να εκτοξευθεί με την εμφάνιση του iPhone, όπου το sexting άρχισε να παίρνει τη σημερινή μορφή του.

Η άνοδος του sexting προήλθε από την άνεση που μας προσέφερε η νέα τεχνολογία. Το γεγονός πως τα smartphones και οι υπολογιστές έγιναν βαθιά ριζωμένα στην καθημερινή μας ζωή, έκαναν τους ανθρώπους να θέλουν να πειραματιστούν περισσότερο με τη νέα αυτή εμπειρία, εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής και ειδικός σε θέματα σχέσεων, Dr. Karen Ruskin. Στα πρώιμα στάδια του sexting, το να ανταλλάσσουν μηνύματα οι σύντροφοι ήταν ένα «είδος επικοινωνίας σε επαγγελματικό επίπεδο», αναφέρει αρχικά για να προσθέσει; «Το τηλέφωνο έχει μετατραπεί από ένα επαγγελματικό εργαλείο, σε εργαλείο ευχαρίστησης. Την τελευταία δεκαετία, οι πιθανότητες να έρθει ένα μήνυμα για κάποια δουλειά είναι οι ίδιες με το να σου στείλουν μία γυμνή φωτογραφία».

Καθώς, λοιπόν, τα μηνύματα έγιναν ευκολότερα, προέκυψαν περισσότερα μέσα επικοινωνίας. Το Snapchat έγινε συνώνυμο με το sexting ενώ οι dating εφαρμογές, όπως το Tinder και το Grindr, έκλεισαν το χάσμα ανάμεσα στο ραντεβού με το γυμνό και πολλές φορές με το τελευταίο να ξεπερνά το πρώτο. «Αυτό που επιτρέπει στο sexting να κυριαρχεί στις εφαρμογές είναι ότι μπορεί κάποιος να είναι σεξουαλικός χωρίς να έχει καλές κοινωνικές δεξιότητες», λέει ο σεξολόγος Dr Robert Weiss.

«Το τηλέφωνο έχει μετατραπεί από ένα επαγγελματικό εργαλείο, σε εργαλείο ευχαρίστησης. Την τελευταία δεκαετία, οι πιθανότητες να έρθει ένα μήνυμα για κάποια δουλειά είναι οι ίδιες με το να σου στείλουν μία γυμνή φωτογραφία».

Αλλά βεβαίως, όπως το κάθε νόμισμα έχει δύο διαφορετικές όψεις, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το sexting. Τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί με ερωτικά μηνύματα και γυμνές φωτογραφίες είναι ουκ ολίγα και μάλιστα θύματα ή θύτες έχουν πέσει αναγνωρίσιμα άτομα. Από celebrities μέχρι πολιτικούς. Και παρά την εξομάλυνση, οι κίνδυνοι είναι πάντα εκεί και καραδοκούν. «Προδομένοι» εραστές διαδίδουν γυμνές φωτογραφίες των πρώην τους, ενήλικες ζητούν παράνομες φωτογραφίες από ανήλικους (η παιδική πορνογραφία αφθονεί) και πλέον πολλά κράτη έχουν περάσει νόμους ποινικοποιώντας την διάδοση σεξουαλικών εικόνων και βίντεο.

«Όταν εξετάζουμε τα σκάνδαλα που έχουν προέλθει από το sexting τα τελευταία 10 χρόνια», λέει ο ειδικός σε σχέσεις, Jen Kirsch «μπορούμε να αντιληφθούμε τις αρνητικές συνέπειες και πλέον το sexting έχει γίνει ένα αίτιο φόβου παρά μία αφορμή για διασκέδαση».

Με γνώμονα στην ασφάλεια, η καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης Gigi Engle ενθαρρύνει τους μαθητές της να κάνουν sexting αλλά πάντα με προσοχή. «Κάποιες οδηγίες είναι εύκολες. Όπως η αποφυγή αποστολής σεξουαλικών φωτογραφιών που περιλαμβάνουν το πρόσωπό μας ή κάποια διακριτικά σημάδια. Αλλά όπως και να ‘χει, πάντα θα πρέπει να συμβαίνει με ένα άτομο, το οποίο εμπιστεύεστε απόλυτα. Πρέπει να σας οδηγεί το συναίσθημα ότι όλα θα πάνε καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η εκμάθηση των εφήβων για τους τρόπους που συνδέονται το σεξ με την τεχνολογία, θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς sexters.

Παρόλα αυτά, ο Weisskirch θεωρεί ότι η δημόσια αντίληψη γύρω από τους κινδύνους του sexting έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Επειδή οι άνθρωποι τείνουν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι παραλήπτες των μηνυμάτων τους. Τα ζευγάρια που έχουν μία σχέση από απόσταση κρατούν ζωντανή την φλόγα με τα βρώμικα μηνύματα ενώ τα ζευγάρια που μόλις γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο, καταφέρνουν να επιταχύνουν την διαδικασία.

Εν κατακλείδι, η κληρονομιά του sexting δεν θα έπρεπε να προκαλεί σκάνδαλο και ντροπή αλλά μια άλλη πτυχή οικειότητας. «Η ανάπτυξη των σχέσεων συνεχίζεται», καταλήγει ο Ruskin, «ακόμη και όταν δεν υπάρχει πάντα σαρκική επαφή».

playboy.gr

*Η φωτογραφία πάρθηκε από το playboy.gr*

You May Also Like