Εάν πρόκειται να ζηλεύεις, κάνε το σωστά.

Η ζήλια μέσα σε μια σχέση είναι εκείνο το πράσινο τερατάκι που ξυπνάει κάθε τρεις και λίγο και μας κάνει να χάνουμε το μυαλό μας. Κάποιες φορές είναι καλό να ζηλεύουμε,αλλά άλλες φορές η ζήλια οδηγεί πολλές φορές και μια σχέση στο χωρισμό.

Συνήθως το αίσθημα της ανασφάλειας είναι αυτό που μας οδηγεί σε ένα τόσο φρικτό συναίσθημα που μας κάνει να φανταζόμαστε παράλογα πράγματα.

Και επειδή η ζήλια υπάρχει μέσα στις σχέσεις μας και όσο θες να το αρνηθείς βαθιά μέσα σου ξέρεις πως πρέπει να την αντιμετωπίσεις με δύναμη και θάρρος και για αυτό το λόγο σήμερα σου δίνω 7 τρόπους για να αντιμετωπίσεις -και να αγκαλιάσεις- αυτό το αναπόφευκτο συναίσθημα-.

1. Γνωρίστε ότι η ζήλια (σε μικρές δόσεις) είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι.

Η ζήλια δεν συμβαίνει έτσι χωρίς λόγο. Πάντα ο σύντροφός σου πρέπει να σου δίνει ένα γερό πάτημα ώστε να σε κάνει να ζηλεύεις. Καλό είναι όταν ξεκινάτε μια σχέση να μην πέφτετε με τα μούτρα πάνω στον άλλον,ούτε να επενδύετε σε αυτή τη σχέση. Όσο εξελίσσεται και συνδέστε σιγά σιγά τότε το πιθανότερο είναι να αρχίσετε να αισθάνεστε μια ζήλια να αιωρείται μέσα στη σχέση.

Αν είσαι αφοσιωμένη στον νυν σου, θα έχεις εκρήξεις ζήλια, ανεξάρτητα από το πόσο παράλογη ή λογική θα θέλεις να είσαι. Αλλά αυτό είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι για τη σχέση που έχεις. Αναγνωρίζοντας και αποδεχάζοντας ότι αυτό είναι φυσιολογικό και υγιεινό γιατί σιγά σιγά θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις πως και η πολύ ζήλια βλάπτει.

2. Να υποστηρίζετε τα συναισθήματα του άλλου.

Εάν μπορείτε να παραδεχτείτε ότι η ζήλια είναι φυσική, τότε μπορείς να αποβάλλεις αυτό το πράσινο τερατάκι. Να ξέρεις πως κάποιες στιγμές και εσύ,αλλά και η σχέση σου χρειάζεστε και μερικές δόσεις ελευθερίας, να βγαίνετε μόνοι σας με φίλους σας ή ο καθένας να έχει και λίγο χρόνο για τον εαυτό του.Δε χρειάζεται να πνίγει ο ένας τον άλλον, ούτε να τον βομβαρδίζεις με πολλά μηνύματα του τύπου “Πού είσαι;”,”Τι κάνεις;”, “Με ποια είσαι;”

Επίσης,αν ζηλεύεις μπορείς να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου για να ακούσει το πως νιώθεις και εσύ από τη δική σου πλευρά και να του εξηγήσεις με ηρεμία γιατί ζηλεύεις. Να ξέρεις ότι με τον διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα.

3 . Δώστε χρόνο

Αν ζηλεύεις πάρα πολύ τον σύντροφό σου τότε σου συνιστώ να γράφεις σε ένα χαρτί τα συναισθήματά σου ή να αφιερώνεις λίγο χρόνο για εσένα για να χαλαρώνεις κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν. Πάρε μια φίλη για να βγείτε έξω ή χαλάρωσε σπίτι σου με ένα ποτήρι κρασί -μη μεθύσεις- και με καλή μουσική ή ταινία.

4. Χαμήλωσε τις προσδοκίες σου.

Δε χρειάζεται ανά πάσα στιγμή και ώρα να ξέρεις που είναι και τι κάνει ο σύντροφός σου,δείξε και λίγο εμπιστοσύνη -εκτός και αν σου έχει δώσει τρανταχτά δείγματα για να τον ζηλεύεις και φυσικά για μένα πολύ κακός που κάθεσαι ακόμα μαζί του και τον ανέχεσαι-.

5. Επαναξιολογήσε τις τοξικές συνήθειες.

Εντάξει αν έχεις φτάσει στο σημείο να ψάχνεις το κινητό του ή τα social media του καταλαβαίνεις και εσύ η ίδια πως κάτι δεν πάει καλά και το έχεις παρατραβήξει λίγο.Άσε που θα ανησυχείς περισσότερο αν δεν βρεις κάτι και θα θες να ψάχνεις ακόμα περισσότερο.Αν πιστεύεις πως η σχέση σου,σου λέει ψέμματα ποτέ δεν θα μάθεις την αλήθεια και ούτε το να τον παρακολουθείς είναι λύση. Απλά φεύγεις από αυτή τη σχέση για να μην πληγωθείς εσύ αργότερα.

6. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου!

Φυσικά και μερικές φορές θα είσαι ζηλιάρα ή ανήσυχη μέσα στη σχέση σου και αυτό θα συμβαίνει γιατί είσαι τρελά ερωτευμένη με τη σχέση σου και θες να πετύχει. Όμως να ξέρεις πως και η ζήλια είναι σαν σύστημα συναγερμού που σου κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Πρέπει με ηρεμία να ξέρεις με ποιο τρόπο θα παίρνεις σωστές αποφάσεις : Με το μυαλό -λογική- ή με τη καρδιά -συναίσθημα-; Πάντως όπως και εσύ η ίδια ξέρεις εμείς οι γυναίκες έχουμε και μια 6η αίσθηση,ένα υποσυνείδητο και ένα ένστικτο που σπάνια πέφτουν έξω.Για αυτό να τα ακούς!

Εάν πάλι ανήκεις σε εκείνη τη κατηγορία όπου το ένστικτό σου,σου λέει πως ο σύντροφός σου έχει πάρε δώσε με την πρώην του και εσύ νιώθεις άβολα,έχεις κάθε δικαίωμα να του εκφράσεις την ανησυχία σου και να του μιλήσεις ειλικρινά -όχι ότι θα το παραδεχτεί-. Μην ξεχνάς να είσαι λογική και όχι παράλογη.

7. Αντιμετώπισε τη ζήλια

Είναι λογικό να φοβάσαι ότι θα χωρίσεις όμως αν ζηλεύεις συνέχεια πίστεψέ με θα χωρίσεις.

Για να την αντιμετωπίσεις πρέπει να κάνεις διάλογο με τον σύντροφό σου και να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις,διότι με τα νεύρα δεν βγαίνει τίποτα.

*Πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο άρθρο εκτός από την δική μου εμπειρία είναι και η μετάφραση από ξένα site*