Οι σχέσεις πάντα ήταν δύσκολες!

Οι σχέσεις πάντα ήταν δύσκολες! μας λέει ο Χαράλαμπος Σολέας,ο οπόιος κάνει καταπληκτική δουλειά στη Κύπρο πάνω στη Κλινική Υπνοθεραπεία.

Μας μίλησε για όλα όσα έχει κάνει,αλλά & για τις σχέσεις,την οικονομική κρίση,το βιβλίο του,αλλά & για τα μελλοντικά του σχέδια.

Πάμε να δούμε τι μας είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα & πες μου πως ξεκίνησε η αγάπη σου για αυτό που κάνεις ;

“Από μικρός είχα αναζητήσεις, προσπαθούσα να καταλάβω την ανθρώπινη φύση και τη είναι αυτό που με παρακινούσε ή σταματούσε.

Αυτή η αναζήτηση μου με οδήγησε σε διάφορα επαγγέλματα, μετά το στρατιωτικό μου.

Βρέθηκα να σπουδάζω στην Ξενοδοχειακή σχολή μάγειρας κάτι που εγκατέλειψα.

Και βρέθηκα για λίγο στον Καναδά, με την επιστροφή μου στην Κύπρο έκανα διάφορες δουλείες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παντρεύτηκα και ήρθε ο πρώτος μου γιος.

Αναζητώντας κάτι μόνιμο ως εργασία παρακάθισα στα 26 μου πλέον σε εξετάσεις και προσλήφθηκα στην Αστυνομική δύναμη στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών όπου υπηρέτησα για 16 χρόνια.

Παράλληλα διατηρούσα την δική μου επιχείρηση.

Φυσικά ποτέ δεν σταμάτησε η αναζήτηση, παράλληλα με την εργασία μου συνέχισα και σπούδασα Εγκληματολογία με Ψυχολογία και έκανα Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας.

Επίσης ο κόσμος της Ύπνωσης ήταν κάτι που μελετούσα και με ενδιέφερε, εκείνη την εποχή μου είχανε παρουσιαστεί προβλήματα υγείας και έτσι στράφηκα προς τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας και ειδικά στην Υπνοθεραπεία, στον Ελλαδικό χώρο εκείνη την εποχή η Ύπνωση και η Υπνοθεραπεία ως μέθοδος θεραπείας δεν υπήρχε.

Έτσι στράφηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θυμάμαι το πρώτο μου Δίπλωμα το πήρα εξ αποστάσεως και άρχισα να πειραματίζομαι με τον εαυτό μου στην αρχή, κάτι που με βοήθησε να ξεπεράσω τα προβλήματα που είχα, έτσι αγάπησα την ύπνωση και αποφάσισα να ασχοληθώ ποιο επαγγελματικά,  έμαθα ότι οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι δεν αποδέχονται τα εξ αποστάσεως προγράμματα.

Και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το επαγγελματικό πρόγραμμα του Essex Institute έτσι ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα με έβρισκες στο Essex για ένα χρόνο, αφού πήρα το Diploma in Hypnotherapy, προχώρησα στο Advance Diploma από εκεί στο NLP και στο Coaching.

Μπορώ να πω ότι η αγάπη μου για την μάθηση και την ανάπτυξη δεν έχει σταματήσει ούτε πιστεύω θα σταματήσει ποτέ.”

2.Είσαι Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Ζωής και Προσωπικής Ανάπτυξης. Εκπαιδευτής Ενηλίκων, συγγραφέας Θα ήθελα να μου πεις πως προέκυψαν όλα αυτά καθώς και να μας πεις λίγα λόγια για το τι είναι το καθένα.

“Αποφοιτώντας από το Essex Institute έχοντας το Δίπλωμα στην Κλινική Υπνοθεραπεία ξεκίνησα ανοίγοντας το πρώτο μου γραφείο στην Λευκωσία, παράλληλα με την πρωινή μου δουλειά στην δύναμη, ο Κλινικός Υπνοθεραπευτής που είναι δυο χρόνια σπουδές και δυο χρόνια εξάσκηση με εποπτεία.

Μέρος του Ανώτερου μου Διπλώματος ήταν και το NLP Practitioner ο Νεύρο Γλωσσικός Προγραμματισμός, μπορώ να πω ότι με κατενθουσίασε και αυτός ήταν ο λόγος που προχώρησα και στο Master NLP αλλά και στο Trainer of NLP, εκπαιδεύσεις που έκανα από τρία διαφορετικά ινστιτούτα και εκπαιδευτές, μέσα από το NLP γνώρισα και το Coaching το οποίο μπορώ να πω ότι ήρθε φυσικά μια και κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το Coaching προήλθε μέσα από το NLP.

Σε αυτούς τους τρεις τομείς Υπνοθεραπεία, NLP και Coaching ίσως να είμαι ο μοναδικός παγκόσμια που έχω πιστοποιήσεις να μπορώ να τα εκπαιδεύσω και να δώσω πιστοποιήσεις, στο εκπαιδευτικό κέντρο που διατηρώ προσφέρουμε.

Το Δίπλωμα και το Ανώτερο Δίπλωμα στην Υπνοθεραπεία του ESSEX Institute και του National Guild of Hypnosis από το 2003, το NLP Practitioner και Master καθώς και το Coaching Diploma από το 2005 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το 2016 ξεκίνησα να προσφέρω εκπαιδεύσεις και σε οργανισμούς μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και επιχορηγήσεις δημιουργώντας πιστοποιημένο εκπαιδευτικό χώρο (ΙΕΚ) και όντας ήδη πιστοποιημένος εκπαιδευτής από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Κύπρου (ΕΟΠΠΕΠ στην Ελλάδα).

Μπορώ να πω ότι όλα συνδυάζονται, η Υπνοθεραπεία είναι η θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί την κατάσταση Ύπνωσης για να βοηθήσει τους ανθρώπους, να σταματήσουν μια κακή συνήθεια (τσιγάρο, υπερφαγεία) να ξεπεράσουν συναισθηματικά προβλήματα (φόβος, απογοήτευση, απόρριψη, θλίψη) να επιλύσουν ψυχοσεξουαλικά και αλλά προβλήματα υγείας (σε θέματα υγείας συμπληρωματικά τις ιατρικής διάγνωσης και αγωγής).

Ο Νεύρο Γλωσσικός Προγραμματισμός NLP είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε την δεκαετία του 70 στην Καλιφόρνια, αναζητώντας την αριστεία, τι κάνουν δηλαδή οι επιτυχημένοι και έχουν τα αποτελέσματα που έχουν, μελετώντας κορυφαίους θεραπευτές, ένας από αυτούς ήταν και ο Milton Ericson ο πατέρας τις σύγχρονης Υπνοθεραπείας, έτσι βρίσκουμε πολλά στοιχεία Ύπνωσης στον NLP. Μπορούμε να πούμε ότι το NLP είναι η μέθοδος τις επιτυχίας, έχοντας μια εργαλειοθήκη με τεχνικές, οι οποίες ευκολά μπορούν να προσαρμοστούν στην Υπνοθεραπεία, στο Coaching, στις Επιχειρήσεις 

Το Coaching είναι ποιο σύγχρονο και μπορώ να πω και το ποιο διαδεδομένο σήμερα μια και βρήκε εφαρμογές σε κάθε τομέα τις ζωής μας, στόχος ενός Coach είναι να βοηθήσει τους πελάτες του με δυναμικές ερωτήσεις να επιτύχει τους στόχους του.

Στο  NLP- Coaching αυτό που εγώ διδάσκω και εξασκώ χρησιμοποιούνται τεχνικές και εργαλεία του NLP για να μπορέσει ο πελάτης να ξεκαθαρίσει τους στόχους του αλλά και να ανακαλύψει μέσα του ξεπερνώντας αρνητικά πιστεύω και προηγούμενες εμπειρίες ώστε να επιτύχει και να καταφέρει αυτό που θέλει.

Το NLP – Coaching έχει εφαρμογές τόσο σε προσωπικό επίπεδο (Life Coaching, Self Confidence Coaching, Dating Coaching, Sex Coaching, Relationship Coaching) όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο (Business Coaching, Executive Coaching, Leadership Coaching, Sales Coaching) στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μας ο νέος Coach θα μάθει τις τεχνικές και τα εργαλεία και θα εξασκήσει στον τομέα που έχει τα προσόντα και τις γνώσεις.

Εδώ και ένα χρόνο προσφέρω εκπαίδευση στο Mindfulness Coaching κάτι πολύ καινούργιο για τον ελλαδικό χώρο, κάτι που πιστεύω ότι ο κάθε Coach χρειάζεται να γνωρίζει και να εξασκεί, το Mindfulness βοηθάει τόσο τον Coach όσο και τον πελάτη του να βρίσκονται στο τώρα και λαμβάνοντας υπόψη το πόσο οι αλλαγές με την επίτευξη των στόχων θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του, αυτό βοηθάει στην καλύτερη στοχοθέτηση και αποδοχή των αποτελεσμάτων.

Συγγραφέας δεν θα έλεγα ότι είμαι , αυτό που δημιουργώ περισσότερο είναι εγχειρίδια και προγράμματα εκπαίδευσης, τα βιβλία όπως το Ύπνωση και Υπνοθεραπεία, Γίνε Διεκδικητικός και το Άντρας με Α Κεφάλαιο (τα δυο τελευταία σε ηλεκτρονική μορφή) δημιουργήθηκαν περισσότερο για να μπορώ να βοηθάω πελάτες και μαθητές μου.

Θα έχω περισσότερα από δέκα αρχηνεμένα, ίσως κάποια στιγμή εκδοθούν και αυτά, πάντα όμως σε αυτό το σκεπτικό, ως βιβλία – εγχειρίδια για αυτό βελτίωση και προσωπική ανάπτυξη.”

3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει για αυτό;

“Οι σχέσεις πάντα ήταν δύσκολες και ίσως πάντα να είναι, ζούμε σε μια εποχή που έχει αλλάξει το είδος των σχέσεων και γνωριμιών, ήταν και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στην επαγγελματική, μπορώ να πω ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των πελατών μου έχουν αυτό το πρόβλημα, κάποιες φορές το έχουν αναγνωρίσει κάποιες άλλες έρχονται για τα αποτελέσματα που έχουν οι κακές διαπροσωπικές τους σχέσεις, ειδικά με αγαπημένα τους άτομα. 

Μέσα από την εμπειρία μου δουλεύοντας με ανθρώπους περισσότερο από 20 χρόνια παρατήρησα πολλά πράγματα  που εμποδίζουν τους ανθρώπους να έρθουν κοντά (ένα θέμα για βιβλίο σίγουρα).

Θα αναφέρω τρία εδώ, 

Το πρώτο είναι ο εγωισμός, στερούνται οι άνθρωποι άλλους ανθρώπους επειδή δεν επιτρέπουν στον αυτό τους να υποτάξει το Εγώ τους και να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους (τρυφερότητα, συντροφικότητα, σεξουαλική ικανοποίηση) έτσι ο εγωισμός τους απωθεί από τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να τους τα προσφέρουν αυτά.

Το δεύτερο είναι τα πιστεύω και οι πεποιθήσεις που δημιουργούνται από προηγούμενες εμπειρίες, αποτελέσματα και διδασκαλίες των παιδικών μας χρόνων, αναμένουν τα ίδια αποτελέσματα με τις προηγούμενες σχέσεις τους και αυτό δημιουργεί μια αυτό εκπληρούμενη προφητεία και ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σχέσεων στην ζωή τους.

Το τρίτο είναι η μη σταθερή επαναληψιμότητα σε συμπεριφορές και αποφάσεις, ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη να νιώσουμε ασφάλεια, αν το/τα άτομα που έχουμε στην ζωή μας επιδεικνύουν μια αστάθεια στις συμπεριφορές τους αυτό μας δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο φέρνοντας συγκρούσεις και προβλήματα στις σχέσεις. 

Ευτυχώς το NLP  διαθέτει εργαλεία και τεχνολογίες για να επικοινωνούμε καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους, δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται η επιστήμη της επικοινωνίας, κάποιοι μάλιστα το κατηγορούν ότι με την χρήση του χειραγωγούνται άνθρωποι, ποτέ δεν το αποδέχτηκα αυτό επειδή ακριβώς με την χρήση του βελτιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις και τα αποτελέσματα τους.”

4.Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρά τους ;

“Είμαι παιδί της Τουρκικής Εισβολής του 1974, μικρός πέρασα δύσκολα σε μια εξαμελή οικογένεια όντας πρόσφυγας και χάνοντας τα πάντα, έπρεπε οι γονείς μας να παλέψουν με νύχια και δόντια να κρατήσουν ένα επίπεδο ζωής ανεκτό κάνοντας δυο και τρεις δουλείες, έναν πατέρα όντας οικοδόμος έφυγε για κάποια χρόνια στις αραβικές χώρες για εργασία και μια μητέρα μοδίστρα που δούλευε σε εργοστάσια και το βράδυ έραβε και έραβε.

Μεγαλώνοντας έζησα πολλές οικονομικές κρίσεις (μπορούμε να πούμε ότι έρχεται μια κάθε 10 με 15 χρόνια) θυμάμαι τον πόλεμο του Κόλπου και πόσο είχε επηρεάσει την Κυπριακή οικονομία, την πτώση των τραπεζών και τώρα την κρίση με τον κορονοϊό, από μικρός είχα μια φιλοσοφία όσο αφορά εισοδήματα (κάτι που μετά ανακάλυψα ότι υπήρχε και στην βιβλιογραφία) πολλές πήγες εισοδήματος, όσες ποιο πολλές πηγές εισοδήματος έχει κάποιος τόσο ποιο δύσκολο να βιώσει πλήρη καταστροφή, κάτι που από πολύ νωρίς εφάρμοσα έχοντας δυο – τρεις κάποιες φορές και τέσσερις πηγές εισοδήματος.

Τώρα θα μου πείτε πως τις αποκτώ, είναι πολύ απλό όχι όμως εύκολο, με πολύ πολύ δουλειά και συνεχή και ασταμάτητη αυτό βελτίωση και μάθηση, ζούμε σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο που οι γνώσεις πλέον δεν είναι αρκετές, αυτό που χρειάζεται να αποκτήσουν οι νέοι είναι η ικανότητα να μαθαίνουν. Αυτή είναι η συμβουλή μου, αναπτύξτε την ικανότητα σας να μαθαίνεται και να προσαρμόζεστε.”

5.Τι θα συμβούλευες τους χωρισμένους ώστε να βρουν ξανά τον εαυτό τους ;

“Όπως ανάφερα ποιο πάνω στα προβλήματα σχέσεων θα πρέπει να κοιτάξουν και να αναγνωρίσουν τα τρία σημεία που ανέφερα, τον Εγωισμό, τις Προηγούμενες εμπειρίες και την μη προβλεψιμότητα.

Μια σχέση μπορεί να σταματήσει να υπάρχει για πολλούς λόγους, αυτό που λέω πάντα στους πελάτες μου είναι να μάθουν και να αναπτυχθούν μέσα από την κάθε εμπειρία τους, τι είναι αυτό που θα έκανες διαφορετικά σε μια νέα σχέση σου;

Τι έμαθες για τον εαυτό σου μέσα από την προηγουμένη σχέση σου;

Τι θα άλλαζες σε μια μελλοντική σου σχέση ώστε να μη έχεις το ίδιο αποτέλεσμα;

Ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν για να υπάρχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο μέλλον.

Μια μικρή περίοδος αναθεώρησης και προσαρμογής στην νέα κατάσταση ίσως να χρειαστεί, ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, όχι χρόνια και χρόνια.

Είναι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η μοναξιά και η απομόνωση είναι επιλογή, ο άνθρωπος που θέλει ανθρώπους γύρω του θα έχει.

Όλα εξαρτώνται από τις δικές μας αποφάσεις και στόχους, ένα πράγμα που επιμένω με τους πελάτες μου να καθορίσουν είναι πότε θα ήθελαν (χρονικό πλαίσιο) να έχουν την νέα τους σχέση.

Καθορίστε το χρονικό σας πλαίσιο, μη το αφήσετε στην τύχη, εσείς παίρνετε τις αποφάσεις στην ζωή σας όχι η τύχη για σας, αν κοιτάξετε γύρω σας υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και όταν ήσασταν σε σχέση σας φλέρταραν , δεν έχουν φύγει, εκεί είναι, δώστε ευκαιρίες πρώτα στον εαυτό σας και μετά σε άλλους ανθρώπους να έρθετε ποιο κοντά.”

6.Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτήν την εποχή

“Δεν θα πω ότι έχω ένα συγκεκριμένο αγαπημένο τραγούδι, έχω διάφορα ακούσματα από έντεχνο μέχρι ελαφρό λαϊκό και κάποιες φορές ακόμη και λαϊκό, φυσικά μου αρέσει πολύ η μουσική της δεκαετίας του 80 ίσως γιατί μεγάλωσα με αυτή.

Ένας αγαπημένος μου στίχος είναι από το τραγούδι της Μαρινέλλας Άμμος ήτανε (Γυάλινη καρδιά): ‘Άμμος ήτανε, προτού γυαλί να γίνει, γάμος ήταν, που δεν ήτανε να γίνει. Ό,τι ήτανε χρειάστηκε, χρειάστηκε καμίνι, για να λιώσει, τόσο διάφανο να γίνει.

Αγαπημένη μου φράση και μότο μου θα έλεγα, μια δική μου δημιουργία είναι το Σ.Α.Α.Β Συνεχή και Ασταμάτητη Αυτό Βελτίωση, μια φράση που δημιούργησα γιατί πιστεύω ακράδαντα σε αυτήν.”

7.Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

“Όπως ανέφερα έχω ήδη πρόσθεση στις εκπαιδεύσεις που προσφέρω το Mindfulness Coaching, μια εκπαίδευση που θα προωθήσουμε τόσο στην Ελλαδα όσο και στην Κύπρο και πιθανότατα να γίνει και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κάτι που έχουμε ξεκινήσει από πέρσι με την Θεσσαλονίκη προσφέροντας το πρόγραμμα Υπνοθεραπείας με συνεργασία είναι ο στόχος στα επόμενα χρόνια, συνεργάτες / εκπαιδευτές σε διάφορα μέρη τις Ελλάδας να προσφέρουν τις εκπαιδεύσεις μας.

Σε επίπεδο οργανισμών έχει γίνει μια υπέροχη αρχή προσφέροντας εκπαιδεύσεις όπως Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, Leadership Coaching, Coaching for Business, και στόχος το 2021 να προσφέρουμε και το NLP for Business.

Φέτος θα εκδοθεί το βιβλίο / εγχειρίδιο Κείμενα Θεραπευτικής Ύπνωσης που θα απευθύνεται σε υπνοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους.”

8.Πού μπορεί να σε βρει κανείς ;

“Μπορείτε να με βρείτε σε όλα τα κοινωνικά δίκτια όπως και μπορείτε να μου στείλετε ή να μου τηλεφωνήσετε στα ποιο κάτω μέσα

Περισσότερες πληροφορίες : 

Site: http://www.soleas.eu 

Facebook: https://www.facebook.com/CharalambosSoleas

Twitter: https://twitter.com/Soleas 

Linked In: https://cy.linkedin.com/in/charalambossoleas 

Τηλ: 0035770005750| Κιν.: 0035799609886 

e-mail: soleastrainingsolutions@gmail.gr

9. Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou  

“Θα ήθελα για αρχή να ευχαριστήσω την Τίνα για αυτήν την ευκαιρία που μου δίνει να με γνωρίσετε μέσα από το ιστολόγιό της και θα ήθελα να τις ευχηθώ να μείνει για πάντα ρομαντική γεμάτη ενθουσιασμό και αγάπη για ότι καταπιάνεται.”

*Οι σχέσεις πάντα ήταν δύσκολες! & με αυτό κλείνουμε τη σημερινή μας συνέντευξη*

*Αν θέλετε να διαβάσετε & άλλες συνεντεύξεις μπείτε εδώ!*