Φταίει το ότι δεν μιλάμε πολύ μεταξύ μας

Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη “Ίδια η μάνα σου έγινες!” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και η αλήθεια είναι ότι ήθελα να μάθω περισσότερα για την συγγραφέα.

Έτσι, λοιπόν, επικοινώνησα μαζί της για να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη, για να μου μιλήσει για τα βιβλία της, τις σχέσεις, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μου είπε :

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και το πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για την συγγραφή.

“Η αγάπη μου για τη συγγραφή δεν ξεκίνησε ως…αγάπη για τη συγγραφή αλλά ως συνέχεια της δουλειάς μου ως δημοσιογράφος. Ξέρετε τώρα…λέξεις, λέξεις, λέξεις και πάλι λέξεις, οπότε μια μέρα άνοιξα ένα καινούριο αρχείο στον υπολογιστή μου και άρχισα να δημιουργώ μια ιστορία με λέξεις στην οποία όμως διασκέδαζα πολύ και δεν είχα καθόλου κανόνες! Υπήρξα τυχερή γιατί και πέρασα καλά και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο μου βιβλίο! Βέβαια από τότε έχουν μεσολαβήσει άλλα…17 βιβλία και είμαι αληθινά ευγνώμων που οι αναγνώστες κι εγώ περνάμε μαζί το χρόνο και γελάμε, αγωνιούμε και ελπίζουμε για τα ίδια και με τα ίδια πράγματα.”

  1. Από παίρνετε έμπνευση για τα βιβλία σας;

“Από παντού. Μια κουβέντα, ένα άρθρο, μια ατάκα, μια ιστορία που θα μου διηγηθεί κάποιος. Το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο συνάμα στην συγγραφή είναι η έμπνευση. Το λευκό της πρώτης σελίδας είναι τρομακτικό αλλά και απόλυτα αναζωογονητικό μόλις καλυφθεί από λέξεις και εικόνες και ήρωες που θέλουν να ζήσουν το δικό τους μύθο.”

  1. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόσπασμα από το τελευταίο σας βιβλίο;

“Δεν έχω αγαπημένο απόσπασμα. Η ιστορία τώρα ανήκει σε αυτούς που τη διαβάζουν κι εγώ κρατάω μόνο το χαμόγελο και τη χαρά όταν μου λένε πόσο τους αρέσει, πόσο ταυτίζονται και πόσο ένα βιβλίο μπορεί να γίνει η καλύτερη συντροφιά.”

  1. Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι δύσκολες. Τι πιστεύετε ότι φταίει ;

“Όπως λέει και ένα τραγουδάκι του Κηλαηδόνη…Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίνε και οι άλλοι…Νομίζω πως φταίει το ότι δεν μιλάμε πολύ μεταξύ μας. Προσπαθούμε να φανταστούμε μέσα από κωδικοποιημένα μηνύματα και αυτοκόλλητα στο κινητό και μετά όταν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, μένουμε σιωπηλοί, να μην ξέρουμε τι να πούμε και πως να το πούμε…”

  1. Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

“Μμμ…Να γράφει! Και να ελπίζει, ότι το βιβλίο του θα έχει ένα τυχερό αστέρι που θα το κάνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στα πολλά αστέρια που φωτίζουν τον εκδοτικό ουρανό!”

  1. Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία που θα μπορούσε να διαβάσει μια κοπέλα είτε είναι ελεύθερη, είτε φρεσκοχωρισμένη ή παντρεμένη;

“Νομίζω πως τα βιβλία διαλέγουν τους αναγνώστες κι όχι οι αναγνώστες τα βιβλία! Γι αυτό δεν προτείνω «διάβασε αυτό ή εκείνο». Προτείνω να βρεθούμε μπροστά στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου και να αφήσουμε τα βιβλία να μας…πλησιάσουν και να μας διαλέξουν. Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια ιστορία που έχει γραφτεί για εμάς!”

  1. Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον νέο/α ώστε να προχωρήσουν παρακάτω στη ζωή τους μετά από έναν χωρισμό;

“Να χαρεί την…ελευθερία!!! Να μην μείνει στο παρελθόν, να μην αγχωθεί για το μέλλον. Οι νέοι κυρίως, θα πρέπει να ζουν μόνο στο σήμερα!”

  1. Τι να περιμένουμε από εσάς ; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

“Γράφω ένα καινούριο βιβλίο και συζητάω για πολλά…Καλά να είμαστε και αυτό που είναι να γίνει θα γίνει!” 

  1. Αγαπημένο μότο και τραγούδι αυτή την εποχή;

“Μου έχει κολλήσει το «Θέλω να αλλάξεις το εισιτήριο» της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Αυτό το σημείο που λέει …είναι η ζωή μικρές στιγμές και τίποτα άλλο…”

  1. Πού μπορεί να βρει κανείς τόσο εσάς, όσο και τα βιβλία σας.

“Τα βιβλία μου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Κι εγώ κυκλοφορώ ανάμεσα στις σελίδες τους!!!”

  1. Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina A.Michaelidou.

Να βρει την απήχηση που του αξίζει κι εσύ Τίνα να είσαι πάντα χαμογελαστή και χαρούμενη!